latinica  ћирилица
20/10/2014 |  12:27 | Аутор: ЕуроБлиц

Бањалука: Кућа за дјецу обољелу од карцинома

Родитељи дјеце обољеле од малигних болести основаће удружење, а први задатак им је градња родитељске куће у Бањалуци.

Нико поуздано не зна колико се дјеце у Републици Српској тренутно бори са леукемијом или карциномом, или колико их је излијечено од ових тешких болести. Устројавање регистра обољеле дјеце и повезивање њихових породица, како би у најтежим тренуцима могли да помогну једни другима, један је од мотива због којих је група родитеља одлучила да, подстакнута позотивним примјерима из региона, оснује удружење.

"Сви у региону, осим нас из Српске, имају своја удружења, имају се коме обратити за помоћ и савјет и имају родитељске куће у којима бораве током дуготрајних терапија", каже Дијана Берић, једна од иницијаторки оснивања удружења и мајка деветогодишњег дјечака који је успјешно завршио лијечење, пише Еуроблиц.

Колико оваква врста подршке значи, схватила је, каже, када се њен син лијечио у Инситутуту за мајку дете и када су им у помоћ притекли чланови Удружења “Звончица“ и омогућили им током терапије да бораве у родитељској кући у Београду. У августу је ово удружење организовало и заједничко љетовање на планини Гучево за болесне малишане из РС и Србије.

"За успјешно лијечење је јако битно да дјеца не буду непрестано везана за болнички амбијент", каже Берићева.

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести у РС требало би да буде основано до краја године, а потом слиједи прикупљање новца за изградњу родитељске куће у Бањалуци.

"Пошто је у току доградња клиничког центра на Паприковцу, предлагали смо да се у склопу тога изгради и неколико апартмана за ове намјене, али тај приједлог није прихваћен. Обећано нам је да ћемо добити плац за родитељску кућу у кругу центра", каже Берићева.

Момчило Станишић из Фоче, предсједник Иницијативног одбора за оснивање удружења, каже да ће се родитељи дјеце обољеле од малигних болести, залагати и за боље услове лијечења у РС, набавку дијагностичке опреме у складу са свјетским стандардима, те приступање међународним асоцијацијама из ове области.