latinica  ћирилица
20/10/2014 |  13:29 | Аутор: СРНА

Београд: 70 година од ослобођења града

Државна церемонија поводом обиљежавања 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату одржана је данас на Гробљу ослободилаца Београда и крај Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали.
Београд: Седам деценија од ослобођења Београда - Фото: ТАНЈУГ
Београд: Седам деценија од ослобођења БеоградаФото: ТАНЈУГ

Уз интонирање химни Србије и Русије, вијенце на споменик ослободиоцима Београда положили су градоначелник Београда Синиша Мали и предсједник Скупштине града Никола Никодијевић. Вијенце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а, те представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Србији.

Ресорни министар Александар Вулин рекао је да се данас слави једсноставна историјска истина да су Београд ослободили борци НОБ-а и Црвене армије.

"То се не може политизовати, јер се историја може тумачити, али не и мијењати. Мој највећи страх је да ће младе генерације заборавити шта се дешавало од 1941. до 1945. године и да неће препознати шта је то зло нацизма", рекао је Вулин.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је полагањем вијенаца на Гробље ослободилаца на неки начин завршено обиљежавање 70 година од ослобођења Београда.

"Мислим да смо на достојан начин обиљежили велики јубилеј, одали почаст херојима који су пали у борбама за ослобођење од фашиста", рекао је Мали.

Послије вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути совјетским савезницима, 20. октобра 1944. године ослободили су главни град Србије и Југославије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације током којег је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпио огромну девастацију.

Београдска операција или Београдска офанзива представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом свјетском рату. Здружене јединице НОВЈ и Црвене армије нанијеле су њемачкој војсци тежак пораз, ослободиле Београд и велики дио Србије. Ослобођењем Београда окончана је 1.287 дана дуга њемачка окупација главног града Југославије.

У току борби за ослобођење Београда погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије.