latinica  ћирилица
20/10/2014 |  13:58 | Аутор: СРНА

Бањалучким тамбурашима златна плакета у Новом Саду

Градски тамбурашки оркестар Бањалука побједник је и освајач Златне плакете на 14. међународном фестивалу "Бисернице Јанике Балажа", који је одржан на Радио-телевизији Војводине у Новом Саду.
Бањалучки тамбураши - Фото: СРНА
Бањалучки тамбурашиФото: СРНА

Треће мјесто у категорији примаша је припало Славиши Суботићу, под чијим руководством је Градски тамбурашки оркестар наступао на фестивалу, а специјалну награду за најбољег пјевача фестивала добила је Мариа Ставропоулос.

Освајањем престижне награде Златна плакета Јанике Балажа, Градски тамбурашки оркестар Бањалука сврстао се међу најтрофејније оркестре у региону.

Осим награда освојених на Тамбурица фесту на Петроварадину, бањалучки тамбураши су претходних година понијели титулу најбољег оркестра на Интернационалном фестивалу "Старчевачка тамбурица" у Панчеву, Међународном фестивалу великих тамбурашких оркестара у Руми, Европском тамбурашком фестивалу у Кратову, те Међународном фестивалу у Дугом Селу у Хрватској.

Оркестар је наступио са солистима Александром Радовић и Мариом Ставропоулос.

У категорији најбољих оркестара осим злата, које је припало Бањалучанима, Сребрну плакету је освојио Градски тамбурашки оркестар из Старе Пазове, а бронзану Тамбурашки састав "За нашу душу" из Равног Села код Новог Сада.

Предсједник Удружења "Тамбурица Јанике Балажа" из Новог Сада Никола Новаковић, који је организатор овог музичког пројекта, каже да је жеља организатора била да још једном покаже да је овај фестивал малих састава међу најквалитетнијим у региону и да се у Новом Саду и Војводини окупљају најбољи тамбураши на свијету.

Према његовим ријечима, "Бисерница Јанике Балажа" је једини фестивал који, уз прецизно разрађен статут и правилник, има за циљ очување цјелокупне тамбурашке баштине и свега онога што је Јаника Балаж оставио тамбурашима у аманет.

"Ово је једина културна манифестација која је посвећена искључиво тамбурашкој музици и представља најпризнатији фестивал тог типа на овим просторима", рекао је Новаковић.

На овогодишњој "Бисерници" учествовали су тамбурашки оркестри из Мађарске, БиХ, Словеније, Хрватске и Србије.