latinica  ћирилица
20/10/2014 |  14:56 | Аутор: Агенције

Амерички аналитичари: Гаспром као судбина!

Европа и даље дијелом зависи од руског гаса - постоје резерве за топлу зиму, али за суровије мјесеце то неће бити довољно, наводи у анализи Брукингски инстутут, један од највећих аналитичких центара са сједиштем у Вашингтону.

Руском гасу може да се нађе замјена, али то ће бити врло скупо. Зато изјаве европских политичара о бродовима пуним јефтиног америчког гаса из шкриљаца нису основане.

Што се тиче прогнозе за предстојећу зиму, прорачуни екцперата америчког Института поклапају се са ставом Европске комисије о томе да чак и у случају потпуног прекида украјинског транзита Европа може себе да снабдије гасом.

Осамдесет одсто дефицита биће покривено из резерви, а остало на рачун увећања увоза из Норвешке и куповине течног гаса преко океана.

Али, упоредо с тим, резултати истраживања Брукингског института разбијају велику илузију Европљана да ће "бум" у ескплоатацији гаса из шкриљаца који се појавио у Америци и који ће се у течном виду испоручивати у Европи, омогућити европским земљама да се ослободе Гаспрома.

Увећање испорука течног гаса у Европу може само да компензује смањење обима сопствене производње гаса. То смањење, према прорачунима експерата, износиће до 2020. године око 30 одсто.

Европа не може у потпуности да прође без испроука "плавог горива" из Русије. Уз то, примјећују стручњаци, у реферату Брукинског института није узет у обзир аспекат који је повољан за Русију.

Ако цијена нафте настави и даље да пада, цијена гаса везана за њу биће нижа. А то ће учинити руски гас у односу на течни прекоокеански још конкурентнијим. У реферату се упозорава да би могући прекиди украјинског транзита могли бити веома опасни за саму Украјину, посебно у хладнијим мјесецима.

Осим тога, посјећају стручњаци, Русија је најавила да више неће давати гас на дуг.