latinica  ћирилица
20/10/2014 |  19:19 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ апелује на Турке да отворе границу и помогну Кобанеу

Министри спољних послова земаља ЕУ су данас апеловали на Турску да отвори своју границу да би помогла сиријском граду Кобанеу, који је већ више од мјесец дана под опсадом џихадиста Исламске државе (ИС).
Језиди бјеже пред снагама ИСИЛ-а - Фото: REUTERS
Језиди бјеже пред снагама ИСИЛ-аФото: REUTERS

"Ситуација у Кобанеу и другим подручјима која су под опсадом и воде огорчену борбу против ИС изазива озбиљну забринутост", стоји у саопштењу министара, а преноси АФП.
"ЕУ цијени напоре Турске да прихвати избјеглице из Кобанеа и позива Турску да отвори своју границу за било какво снабдијевање народа у Кобанеу", истиче се у данашњем саопштењу.

Не наводи се на какво се то "снабдијевање" мисли, али у дипломатским изворима ЕУ истичу да се тиме подразумијева и дотурање оружја и пребацивање бораца преко границе.

Турска је, иначе, данас саопштила да је помогла ирачким Курдима да пређу турску границу у сиријски град Кобане, гдје ће се придружити сиријским Курдима у борби против џихадиста ИС.
"Ми не желимо да видимо да је пао град Кобане", рекао је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу новинарима у Анкари.
То је, како је истакла агенција АФП, значајан преокрет у турском ставу, јер је Турска досад упорно одбијала да да дозволу курдским борцима да пређу њену границу са Сиријом.

Турска је већ три деценије у конфликту са Радничком партијом Курдистана, у којем је живот изгубило око 40.000 људи.
Турска је одлучна у ставу да не учествује у борби против ИС заједно са међународним снагама предвођеним САД, иако је чланица НАТО.