latinica  ћирилица
20/10/2014 |  20:03 | Аутор: РТРС

Велика Кладуша: Вехабије купују земљу од Срба

У селу Босанска Бојна код Велике Кладуше, у којем живи већинско српско становништво, припадници вехабијског покрета масовно купују земљиште и куће. Мјештани овог села тврде да иза свега стоји нико други него ухапшени Хусеин Билал Боснић, који је, незванично, и купио једну од кућа у Босанској Бојни.

Српска земља у Босанској Бојни се продаје у бесцијење.  Неријетко се дунум земљишта продаје за свега стотину марака. Према ријечима мјештана, најчешћи купци су вехабије! Са овима који су се већ доселили, за сада немају проблема. Ипак, живе у страху, јер се у дворишту једне од кућа гради објекат за који сви вјерују да ће бити богомоља за припаднике вехабијског покрета.

У дворишту куће за коју се прича да је купио Билал Боснић, вођа вехабијског покрета у БиХ, гради се велики објекат за који мјештани вјерују да ће бити вјерски. Недалеко од ње, вехабије су наводно купиле још једну кућу, девастирану, као и велике земљишне парцеле. Свега неколико десетина метара удаљена је граница са Хрватском.


Руководство општине Велика Кладуша каже да не располажу информацијама ко су купци земљишта у Босанској Бојни, нити су упознати с градњом, наводно, вјерског објекта.

"Колико нам је познато није поднесен такав захтјев било каквог вјерског објекта на подручју МЗ Босанска Бојна. Тренутно немамо информацију ни да неко гради неки велики објкекта на подручју МЗ Босанска Бојна, ни која је намјена тог објекта", каже Сенад Шехић, стручни сарадник за Мјесне заједнице и расељена лица општине Велика Кладуша.

У Босанској Бојни нисмо срели ниједног припадника вехабијског покрета.Мјештани страхују да ће ово постати њихово ново састајалиште, уз богомољу и полигоне за обуку. Једна од незваничних прича, која кружи овим крајевима јесте да је Билал Боснић плаћао младим Бошњацима како би се придружили терористичким организацијама у Ираку и Сирији.