latinica  ћирилица
20/10/2014 |  21:48 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Локалитет у Бакинцима - велики изазов за археологе

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија отворио је вечерас у Бањалуци изложбу "Рановизантијске базилике у Бакинцима" и том приликом истакао да горњи археолошки град у Бакинцима код Лакташа дјелује импозантно и да ће несумњиво бити велики изазов за археолошке истраживаче из Републике Српске и окружења.
Мутабџија на отварању изложбе у Бањалуци - Фото: СРНА
Мутабџија на отварању изложбе у БањалуциФото: СРНА

Отварајући изложбу у Банском двору, Мутабџија је нагласио да ова изложба показује да је и у релативно малим срединама присутан истраживачки рад.

Он је нагласио да га радује присуство археолога из Републике Српске и земаља окружења - Србије, Хрватске, Словеније и Музеја Српске православне цркве на овом археолошком локалитету површине веће од три хектара.

"То показује, када је ријеч о научним активностима и култури, да не можемо сами и да требамо једни другима. Ова изложба је добра прилика за промоцију Градишке, Лакташа, Републике Српске", закључио је Мутабџија.

Кустос археолог Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да изложба има за циљ да представи резултате археолошких истраживања вршених на локалитету Градина у Бакинцима код Лакташа од 2012. до 2014. године.

"Археолози су до сада пронашли три базилике и дио горњег града и на основу материјала утврдили да су сви објекти међусобно повезани и да представљају велику, усклађену цјелину", истакао је Вујиновић.

Он је рекао да се базилике на основу начина градње, камене пластике и покретног археолошког материјала, доводе у везу најраније са крајем петог, шестог и почетком седмог вијека, док су на граду пронађени и трагови из ранијег периода.

"Досадашњи налази указују да је то био регионални центар, вјероватно једно од епископских сједишта у залеђу Далмације, односно Паноније, јужно од ријеке Саве на простору данашње сјеверне Републике Српске", закључио је Вујиновић.

На изложби су представљени накит, фотографије и камена пластика пронађени током археолошких истраживања на подручју општине Лакташи.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Слободан Наградић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, археолози, историјски, културни и јавни радници.