latinica  ћирилица
21/10/2014 |  09:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Преминуо Оскар де ла Рента

Модни дизајнер Оскар де ла Рента, један од најутицанијих дизајнера друге половине 20. вијека, човјек који је облачио прве даме САД и холивудске звијезде, преминуо је у 82. години, преносе агенције
Оскар де ла Рента - Фото: AP
Оскар де ла РентаФото: AP

Њујорк тајмс преноси да је Де ла Рента преминуо од рака.

 Рођен у истакнутој породици у Доминиканској Републици, Де ла Рента је студирао умјетност у Шпанији, али га је мода привлачила и прве кораке направио је уз шпанског дизајнера Кристобала Баленсијагу.

 Име је стекао 1960-их када је почео да "облачи" прву даму Жаклину Кенеди и потом отворио своју компанију у Њујорку 1965.

 Познат је као један од класичних креатора, познат по изразито женственим креацијама, ласкавим силуетама с пуним сукњама, уским струком и често у њежним бојама и са цвјетним мотивима.

 Најскорији Де ла Рентин пројекат била је вјенчаница за Амал Клуни која се за Џорџа Клунија удала прошлог мјесеца у Венецији.

 Сам Де ла Рента, са својом елегантном фигуром, био је омиљена личност њујоршког свијета моде. Омиљени је дизајнер утицајне уреднице америчког "Вога" Ане Винтур и глумице Саре Џесике Паркер.

Његов класични стил веома је популаран на црвеном тепиху и нарочито одговара укусима првих дама које су биле његови највјернији клијенти.