latinica  ћирилица
21/10/2014 |  10:29 | Аутор: Би-би-си

Парализовани човјек проходао послије нове терапије

Парализовани мушкарац може поново да хода након што је био подвргнут новој терапији уз трансплантацију ћелија у његову кичмену мождину.

Пољак Дарек Фидика, који је био парализован од струка надоле послије напада ножем 2010. године, сада може да хода уз кориштење помагала.

Ово је било прво овакво лијечење у свијету, а обавили су га љекари из Пољске у сарадњи са научницима из Лондона. Детаљи истраживања објављени су у журналу "Трансплантација ћелија", пренио је Би-Би-Си.

Фидика каже да се осјећао "невјероватно" када је поново проходао.

"Када не можете да осјетите скоро половину тијела, беспомоћни сте, али када поново почнете да стичете осјећај, то је као да сте се поново родили", рекао је Фидика.

Професор Џеф Рајсман, шеф одјељења за неуролошку регенерацију у лондонском Институту за неурологију, предводио је британски тим. Он каже да је оно што је остварено "импресивније од човјека који хода на Мјесецу".

За трансплантацију су искориштене ћелије које формирају чуло мириса, које омогућавају константно обнављање нервних влакана.

Четири танке траке нервног ткива узете су са пацијентовог чланка и смјештене у прекид од око осам милиметара у лијевој страни кичмене мождине. Љекари су послије операције убризгали око 100 микро-ињекција са ОЕЦ ћелијама изнад и испод повреде.

Научници вјерују да су ћелије чула мириса омогућиле да се нервна влакна изнад и испод повреде поново повежу.

Прије третмана, Фидика је био парализован скоро двије године и није показивао знаке опоравка упркос вишемјесечној интензивној физикалној терапији.

Он је осјетио побољшање три мјесеца послије новог третмана, када је његова лијева бутина почела да добија мишићно ткиво. Шест мјесеци послије операције, Фидика је направио прве кораке дуж специјалне ограде, уз помоћ протезе и уз подршку физиотерапеута.

Двије године послије третмана, он може да хода изван центра за рехабилитацију уз кориштење помагала за ходање. Дјелимично су му се повратили и осјећај за бешику и цријева, као и сексуална функција.