latinica  ћирилица
21/10/2014 |  16:17 | Аутор: СРНА

Мијатовић: Хакерски напади опасност за слободу медија

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић позвала је данас власти у БиХ, Србији и Албанији да истраже све хакерске нападе на интернет странице медија, јер ти напади представљају јасну опасност за слободу медија.

"Недавно смо видјели подмукле циљане нападе усмјерене ка преоптерећењу сервера на којима се налази медијски садржај, којима се омета законита активност новинара. Агенције за провођење закона свих земаља морају их истражити", рекла је Мијатовићева.

У саопштењу Мисије ОЕБС-а у БиХ подсјећа се да су у протекла два дана нападнути интернет сервери Новинске агенције ФЕНА и магазина "БУКА" у БиХ и да је прошле седмице нападнута интернет страница Јавног сервиса Албаније, те да је њен садржај замијењен провокативним фотографијама.

Медијске куће у Србији "24сата.рс", "Блиц", "е-новине", "Курир" и "Телеграф", такође су биле мета напада, додаје се у саопштењу.

"Такви напади представљају опасност за сајбер сигурност, која је од кључне важности за слободне медије и слободан проток информација. Били смо свједоци експоненцијалног повећања броја таквих напада, који морају бити подробно истражени да би се заштитили онлајн портали и омогућило новинарима да свој посао обављају без препрека", додала је Мијатовићева.

Федерална новинска агенција /ФЕНА/ саопштила је да јој је онемогућен рад након што је, због хакерског напада, остала без интернет конекције.

ФЕНА је на мети хакерских напада била јуче у 16.21 час, а екипе раде на рјешавању проблема. У саопштењу се наводи да ће квар убрзо бити отклоњен, након чега ће корисници имати редован сервис.