latinica  ћирилица
22/10/2014 |  07:47 | Аутор: Агенције

Словенија уручила протестну ноту амбасадорки Хрватске

Словеначко Министарство спољних послова уручило је хрватском амбасадору у Љубљани Весни Терзић протестну ноту због неколико интервенција хрватске полиције над словеначким рибарима у Пиранском заливу током посљедњих недјеља.

Словенија је у тој ноти упозорила да арбитражни споразум о граници одређује да обје стране морају да избјегавају све поступке и изјаве које би могле да заоштре или отежају рад арбитара, све док гранични спор не буде ријешен, пренијела је агенција Хина.

У синоћ урученој ноти  такође се наводи да је хрватска полиција спријечила словеначке рибаре да лове рибу на "подручју гдје се стајалишта двије државе у погледу границе на мору разликују".

У два слична "инцидента" у Пиранском заливу, која су се догодила у посљедње двије недјеље, словеначки рибари су према наводима истарске полиције били у хрватским водама, па су на то упозорени.

Словеначки рибари, међутим, тврде да су се налазили у подручју словеначке "риболовне зоне" и да су о томе обавијестили полицију у Пирану и своју рибарску инспекцију, које су о томе обавијестиле Министарство спољних послова.

На основу споразума о арбитражи, који су Хрватска и Словенија склопиле 2009. године, гранични спор, најизраженији у погледу разграничења на мору, ријешиће петочлано вијеће међународне арбитраже, а очекује се идуће године.