latinica  ћирилица
22/10/2014 |  07:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас састанак СЗО о еболи

Американац Ашока Мукпо, који се заразио еболом док је био у Либерији, излијечен је и напустиће болницу, саопштио је Медицински центар Небраска, гдје се пацијент лијечио.
Ебола - лијечење - Фото: илустрација
Ебола - лијечењеФото: илустрација

У саопштењу се наводи да је анализа крви показала да Мукпо више није заражен вирусом еболе, пренијела је агенција АФП.

"Опоравак од еболе је искуство које вас заиста учини понизним и захвалним. Много њих није имало срећу да оздрави као што сам је имао ја. Веома сам срећан што сам жив“, рекао је Мукпо.

Он се заразио вирусом еболе док је за америчку кућу НБЦ Њуз извјештавао из пријестонице Либерије, Монровије.

Само дан пошто је тамо стигао, стављен је у карантин пошто су се код њега појавили први симптоми болести, а довезен је на лијечење у САД 6. октобра.

Мукпо је већ други пацијент који се у Медицинском центру Небраска излијечио од еболе.

Истовремено је клинички центар НИХ у близини Вашингтона саопштио да је побољшано здравствено стање прве медицинске сестре која се заразила еболом пошто је била у контакту са преминулим пацијентом у болници у Даласу, Нине Фам (26).

Оцјена њеног здравственог стања је повећана са "осредњег" на "добро", наводи се на сајту клиничког центра НИХ, гдје је Нина Фам пребачена на лијечење из Тексашке презбитеријанске болнице у Даласу.

Фам је једна од две медицинске сестре које су се заразиле у болници у Даласу пошто су неговале Томаса Ерика Данкана, прве жртве еболе у САД, који је преминуо 8. октобра.

Од еболе је досад у западној Африци ове године преминуло више од 4.500 људи, подстакавши страхове да би тај вирус могао да се прошири и ван граница земаља највише погођених епидемијом, Либерије, Сијера Леонеа и Гвинеје.

 Данас састанак СЗО о еболи

Одбор Свјетске здравствене организације за ванредне ситуације данас ће одржати састанак на коме треба да преиспита размјере епидемије еболе и утврди да ли су потребне додатне мјере, изјавила је портпаролка СЗО Фадела Чаиб.

"Ово је трећи пут од августа да се овај одбор састаје да би процијенио ситуацију. Много тога се догодило у међувремену, било је случајева еболе у Шпанији и САД, док је у Сенегалу и Нигерији проглашен крај епидемије", рекла је Чаиб на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Двадесет независних стручњака, који су 8. августа прогласили ванредну здравствену ситуацију у свијету, могу препоручити увођење рестрикција у путовањима и трговини.

Одбор СЗО је већ препоручио "скрининг" путника који напуштају Гвинеју, Либерију и Сијера Леоне.

СЗО је у понедјељак прогласила крај епидемије еболе у Нигерији, послије истека периода од 42 дана без нових случајева оболијевања од овог вируса. Најмногољуднија афричка држава је похваљена због брзог одговора на еболу након што је инфицирани либеријски дипломата у јулу донио вирус у ту земљу, наводи ББЦ.

СЗО је у прошли петак званично прогласила крај еболе у Сенегалу. У најновијиој епидемији еболе умрло је више од 4.500 људи у западној Африци, углавном у Либерији, Гвинеји и Сијера Леонеу.