latinica  ћирилица
22/10/2014 |  08:22 | Аутор: vecernjenovosti

Рамине поруке охладиле дочек

Још није одређено какав ће бити протокол током посјете албанског премијера Београду 10. новембра. Могућ изостанак пријема код предсједника Николића.

Упркос "кратком споју" на дипломатским везама Србије и Албаније, Београд је остао опредијељен да јача односе са Тираном и да наредних двадесетак дана, за колико је одложена посјета албанског премијера Едија Раме, искористи како би сусрет шефова двију влада протекао у позитивној атмосфери.

Уколико, ипак, Србија буде хтјела да стави до знања да пропагирање Велике Албаније усред фудбалске утакмице није заборављено, постоји низ сигнала који се могу послати током Раминог боравка у Београду. Како  каже Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије, један од начина је да се са албанским премијером не састане предсједник Србије и да се госту уприличи само један сусрет са српским званичницима.

- Умјесто свечаног, ручак може да буде радни, а може да се избјегне и заједничко обраћање медијима два премијера. Тада је посјета "осушена", а порука госту и његовим "адвокатима" гласи да он не заслужује већу топлину - додаје Јовановић.

Како ће Београд дочекати Раму - да ли уз највише државне почасти и уобичајен протокол, још се усаглашава, јер двије владе тек припремају програм посјете.

Савјетник предсједника републике Иван Мркић каже за Вечерње новости да се још не зна хоће ли доћи до сусрета Николић - Рама и да од Тиране зависи хоће ли јачати везе на поштеним основама или не:

- Ми смо доказали да смо спремни још прије двије године, када сам као шеф дипломатије посјетио Албанију. Недавно је предсједник Николић имао успјешан разговор са предсједником Албаније, Нисанијем, у Дубровнику. И сада, разговором два премијера, доказујемо да смо оријентисани на грађење мира и стабилности у региону упркос бестидним провокацијама појединих албанских кругова. Заједничка европска будућност обавезује обје стране подједнако.

Према мишљењу шефа дипломатије Ивице Дачића, добро је што посјета албанског премијера није отказана, већ одложена за 10. новембар, јер регионална сарадња треба да се настави. Дачић је, ипак, указао да је потребно утврдити истину о томе како је дошло до инцидената на утакмици.

Одложен и тројни састанак министара

Упоредо са сусретом албанског и српског премијера, припремао се и тројни састанак Србија-Албанија-Косово, посвећен заједничким пројектима, али је и он одложен. Како  каже Душан Јањић из Форума за етничке односе, на тај скуп требало је да дођу министри спољних послова и економије Албаније, као и представници администрације у Приштини, а ријеч је о наставку регионалних иницијатива од љетос из Дубровника и Берлина:

- Неке од тема које ће се разматрати су изградња аутопута Ниш - Мердаре, који би се преко Косова наставио ка Албанији, као и око далековода који ће из Албаније ићи преко Косова ка Србији или Грчкој. Можда је и боље да се састанак одложи послије 10. новембра, јер двадесетак дана није довољно да се примире све страсти, или да се, чак, сачека формирање власти у Приштини.