latinica  ћирилица
22/10/2014 |  10:49 | Аутор: sportske.net

Гаси се још један кошаркашки великан

Рад некадашњег првака Европе, Југославије и Босне и Херцеговине, кошаркашког клуб Босна, биће замрзнут, одлучила је Скупштина тог клуба, што треба да потврди и Управа Кошаркашког савеза БиХ.

Такође је предложено да се КК Босна уједини с клубом КК Ројал, због губитка у пословању од 5,8 милиона марака.

Медији у БиХ наводе да бивши првак Европе преживљава најгоре тренутке у својој богатој историји.

Прије шест мјесеци именована је нова Скупштина и Управни одбор клуба који су тек прошле седмице направили ревизију пословања клуба.

На основу ревизије, предложено је да се клуб "замрзне" и споји са новоформираним клубом Ројал.

Кошаркашки клуб Босна основан је 1951. године, а чланови су углавном били студенти Сарајевског универзитета. Први у низу трофеја, Куп града Сарајева, освојио је 1955. и тиме се пласирао у виши ранг такмичења, Републичку лигу БиХ.

КК Босна је ушао и у тадашњу Прву југословенску кошаркашку лигу. Највећи успјех КК Босна остварила је 4. априла 1979. године у француском Греноблу освајањем европске титуле.

Најпознатији кошаркаши који су играли у том клубу били су Мирза Делибашић, Жарко Варајић и Ратко Радовановић. У том клубу поникли су и касније познати тренери Богдан Тањевић и Светислав Пешић.

Подсјетимо, прије нешто више од мјесец дана, Босна је организовала традиционални кошаркашки турнир ''Мирза Делибашић'', на коме је учествовао и српски шампион Партизан који је заузео треће мјесто, а тријумфовао је турски Турк Телеком.