latinica  ћирилица
22/10/2014 |  12:29 | Аутор: СРНА

РС: Просјечна нето плата у септембру 831 КМ

Просјечна нето плата запослених у Републици Српској исплаћена у септембру износи 831 КМ, док је просјечна мјесечна бруто плата била 1.341 КМ, изјавила је данас директорка Републичког завода за статистику Радмила Чичковић.

"У поређењу са августом ове године, просјечна нето плата која је исплаћена у септембру реално је већа за 0,3 одсто, док је у односу на септембар 2013. године реално већа за 2,5 одсто", рекла је Чичковићева.

Она је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да је до повећања просјечне плате дошло углавном због исплаћене веће плате у рудницима и термоелектранама, гдје је забиљежен већи број прековремених сати рада у септембру ове године у односу на претходни мјесец.

"Највиша просјечна нето плата исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања и износи 1.241 КМ, док је најнижа плата у септембру у подручју административне и помоћне услужне дјелатности и износила је 503 КМ", рекла је Чичковићева.

Она је истакла да је у септембру ове године у односу на август највећи номинални раст плате забиљежен у подручјима административне и помоћне услужне дјелатности 21,3 одсто, вађење руда и камена 5,1 одсто, те производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација 3,2 одсто.

Чичковићева је рекла да су цијене производа и услуга који се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру ове године у односу на август у просјеку више за 0,4 одсто, док су на годишњем нивоу ниже за 0,3 одсто.

"Највећи раст забиљежен је у одјељку алкохолна пића и дуван 1,9 одсто, затим у оквиру одјељка одјећа и обућа за 1,2 одсто, одјељака храна и безалкохолна пића и рекреација и култура виши су за 0,6 одсто, индекс одјељка здравство виши је за 0,5 одсто, док је индекс одјељка становање виши за 0,4 одсто", рекла је Чичковићева.

Она је навела да су ниже цијене у септембру забиљежене у одјељцима намјештај и покућство за 0,2 одсто, превоз за 0,2 одсто и остала добра и услуге за 0,4 одсто.

Према њеним ријечима, цијене произвођача индустријских производа на домаћем тржишту у септембру ове године у односу на август ниже су у просјеку за 0,1 одсто, а у односу на септембар прошле године ниже су за 0,3 одсто, док су у односу на децемабар 2013. године у просјеку су више за 0,1 одсто.

Чичковићева је навела да је индустријска производња у септембру ове године у поређењу са септембром прошле године већа за 9,1 одсто.

"У подручју снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација остварен је раст од 31 одсто и у прерађивачкој индустрији раст од 5,4 одсто, док је у подручју вађења руде и камена забиљежне пад од 0,2 одсто", рекла је Чичковићева.

Она је рекла да је десезонирана индустријска производња у септембру ове године у поређењу са августом ове године већа за 7,8 одсто. Чичковићева је напоменула да је број запослених у индустрији у септембру ове године у односу на просјечан мјесечан број запослених у 2013. години већи за 2,5 одсто, у односу на исти мјесец прошле године већи је за један одсто и у односу на август ове године за 0,5 одсто.

"Број запослених у индустрији у периоду јануар – септембар ове, у поређењу са истим периодом прошле године, већи је за 1,6 одсто", рекла је Чичковићева.

ПОКРИВЕНОСТ УВОЗА ИЗВОЗОМ 56,4 ОДСТО

У периоду јануар - септембар 2014. године обим робне размјене Републике Српске са иностранством био је 5.599.000.000 КМ, од чега се на извоз односило 2.019.000.000 КМ, а на увоз 3.580.000.000 КМ, изјавила је Чичковићева.

Истакла је да је у оквиру укупно остварене робне размјене Српске са иностранством у периоду јануар – август 2014. године покривеност увоза извозом била 56,4 одсто.

"Извоз у септембру ове године у односу на август повећан је за 26,3 одсто, док је у односу на септембар 2013. године повећан за 7,8 одсто", навела је Чичковићева.

Она је рекла да је увоз у септембру ове године у односу на август исте године смањен за 5,3 одсто, док је у односу на спетембар прошле године повећан за осам одсто.

"У периоду јануар – септембар ове године у структури извоза највише учествују нафтна уља и уља добијена од битуменастих минерала – 9,2 одсто, затим обрађено дрво – 5,4 одсто и вјештачки коронт, алуминијум оксид и алуминијум хидроксид – 4,9 одсто", додала је Чичковићева.

Она је истакла да у структури увоза највише учествује нафта и уља добијена од битуменастих минерала – 20,7 одсто, лијекови – 3,4 одсто и дијелови обуће – 2,2 одсто.

Чичковићева је рекла да се у периоду јануар – септембар ове године највише се извозило у Италију – 18,8 одсто, Србију – 14,7 одсто и Хрватску - 10, 8 одсто.

"У истом периоду у структури увоза највише учествује Русија – 21,3 одсто, Србија – 16, 2 одсто и Кина 11,3 одсто", рекла је Чичковићева.

Она је навела да је највећа покривеност увоза извозом у периоду јануар – септембар ове године остварена са Швајцарском и износи 474,1 одсто, док је најмања покривеност остварена са Русијом – 0,7 одсто.

"У периоду јануар – септембар ове године, према економским групацијама земаља, највише се извозило у земље ЕУ /28 чланица/ 1.440.000.000 КМ, док се највише увозило такође из земаља ЕУ 1.467.000.000 КМ", рекла је Чичковићева.