latinica  ћирилица
22/10/2014 |  12:36 | Аутор: Агенције

Како се разбудити без кофеина

Ако сте зависник о кофеину, онда вам је незамисливо да дан започнете без шољице добре кафе.

Иако можда нема ничег бољег него пробудити се уз шољицу мирисне кафе, због негативних симптома кофеина можда сте у потрази за буђењем на здравији начин.

Наиме, према истраживању клинике Маyо, више од четири шољице кафе дневно може узроковати негативне симптоме попут несанице и убрзаног рада срца. Из тог разлога одабир кофеина да вас држи будним можда и није најздравији избор.

У наставку вам откривамо неколико начина како да се ујутро, али и током дана када вас ухвати умор, разбудите без дозе кофеина.

Проводите што више времена на свјежем ваздуху

Један од најбољих начина да се разбудите без кофеина је да своје тијело изложите природној сунчевој свјетлости. Чим вас ухвати умор током дана, изађите на свјеж ваздух и дубоко удахните неколико пута или још боље – прошетајте. То ће помоћи вашем тијелу да се брзо разбуди. Исто тако, завјесе у спаваћој соби оставите отворене током ноћи, како би вас ујутро могла пробудити сунчева свјетлост.

Пробудите се уз добар ритам

Знате онај осјећај кад чујете неку од својих омиљених пјесама које вас једноставно у тренутку орасположе и тјерају на плес? Побрините се да нека од тих пјесама постане ваш аларм за буђење. На тај начин ћете се брзо разбудити и дословно искочити из кревета.

Пробудите свој мозак

Да бисте се разбудили, најприје морате пробудити свој мозак. То ћете постићи играњем неке мозгалице попут судокуа или неке добре загонетке.

Провјетрите просторију

Ако желите да се осјећате будно, просторија у којој проводите своје радно вријеме не би требало да буде претопла. Стога редовно провјетравајте просторију на неколико минута како би ушао свјеж ваздух. Наиме, у топлим просторијама умор нас много лакше савладава па се због тога и осјећамо поспано. Температура просторије у којој радите нека буде што мања.

Избјегавајте угљене хидрате

Храна богата угљеним хидратима и шећером није претјерано добра за здравље јер узрокује велике осцилације у нивоу енергије. Да бисте то избјегли, за доручак бирајте намирнице богате протеинима.

Одморите очи

Ако радите за рачунаром, онда вас сигурно често хвата умор током радног времена. Наиме, непрестано гледање у екран умара и мозак и очи па је потребно пружити им одмор. Направите паузу и помјерите се од рачунара на неколико минута.

Чините нешто што вас усрећује

Хормони среће, односно ендорфини разубуђују ваш мозак па током радног времена одвојите неколико тренутака и радите оно што вас усрећује. Било да је ријеч о телефонском разговору с драгом особом, дописивању с пријатељицом или пак гледању забавних фотографија, пронађите активност која ће вас развеселити и пробудити ваш ум.

Упркос претрпаном распореду и мноштву обавеза које свакодневно имате, немојте занемаривати себе и своје здравље. Побрините се да се сваки дан довољно наспавате како бисте могли нормално да функционишете јер неколико шољица кафе дефинитивно није рјешење за преживљавање радног времена.