latinica  ћирилица
22/10/2014 |  14:14 | Аутор: СРНА

Београд: Све спремно за отварање сајма књига

Све је спремно за отварање 59. међународног београдског сајма књига на којем ће се од 26. октобра до 2. новембра представити око 500 излагача из Србије и иностранства, саопштили су данас организатори.

Сајам, који се одржава под слоганом "Вријеме је за књигу", отвориће у недјељу, 26. октобра у 18.00 часова кинески писац Лиу Џењун, чија је земља почасни гост сајма и српски пјесник Милосав Тешић.

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић рекао је на конференцији за новинаре да ће на овој најзначајнијој књижевној манифестацији у региону учествовати велики број страних излагача, међу којима су излагачи из БиХ, Анголе, Аустрије, Велике Британије, Индије, Ирана, Француске, Њемачке и Русије.

Сајам књига ће први пут бити отворен у Хали два Београдског сајма, због бројности кинеске делегације.

Директор Кинеске националне корпорације за увоз и извоз публикација Лин Лијинг рекла је на конференцији за новинаре да ће кинеска делегација бити до сада најбројнија на Београдском сајму књига.

"Кинеску делегацију чиниће 151 члан, међу којима ће бити више од 100 издавача из 71 издавачке куће и 12 кинеских писаца и научника", рекла је Линова.

Она је навела да ће на 1.000 метара квадратних простора кинеског штанда у Хали два бити изложено више од 5.000 наслова, организовано 89 догађаја и семинара и пет изложби, међу којима је изложба српске књижевности преведене на кинески и кинеске преведене на српски.

Уредник програма Сајма књига Драган Хамовић рекао је да се овогодишњи сајам одржава у знаку три кључне годишњице за српску културу и историју - 200 година од изласка првих дјела Вука Караџића - Писменице и Народне пјесмарице, 150 година од рођења Бранислава Нушића и 100 година од почетка Првог свјетског рата.

Предсједник Одбора сајма књига Зоран Аврамовић навео је да ће 27. октобра бити уручене награде Међународног сајма књига, међу којима је традиционална награда "Доситеј Обрадовић", која се сваке године додјељује издавачу за допринос промоцији српске књижевности.

Аврамовић је напоменуо да цијена улазница није мијењана и да износи 250 динара /око два евра/. Сајам ће бити отворен сваког дана од 10.00 до 21.00 час.

Паралелно са Сајмом књига, на Београдском сајму ће бити организовани већ традиционални Сајам учила и Сајам образовања "Звонце".