latinica  ћирилица
22/10/2014 |  16:49 | Аутор: vijesti.ba

Почео поступак изручења Калића

"Рок за достављање молбе са документацијом је 18, а највише 40 дана, сходно одредбама Европске конвенције о екстрадицији којом се регулишу питања изручења између земаља чланица Савјета Европе а потписница конвенције"

Министарство правде Црне Горе, као централни орган комуникације у области пружања и тражења међународне правне помоћи, већ је отпочело поступак у циљу изручења Сафета Калића Црној Гори, казали су у овом владином ресору.

"Уз молбу за изручење, Министарство правде надлежним органима Републике Аустрије доставља сву потребну документацију у преводу на њемачки језик коју прикупља од надлежних институција Црне Горе, у првом реду суда и тужилаштва. Рок за достављање молбе са документацијом је 18, а највише 40 дана, сходно одредбама Европске конвенције о екстрадицији којом се регулишу питања изручења између земаља чланица Савјета Европе а потписница конвенције. Потписнице конвенције су и Црна Гора и Република Аустрија", објаснили су у Министарству.

Сафет Калић је ухапшен у Аустрији у понедјељак под лажним именом Рифат Мурик.

Пред Специјалним вијећем Вишег суда у Бијелом Пољу 6. октобра је завршено суђење против Калића, његовог брата Мерсудина (54) и Сафетове супруге Амине (29) због прања осам милиона еура, зарађених шверцom наркотика.

Изрицање пресуде одгођено је за почетак новембра.

Сафету Калићу судило се у одсуству, а према одлуци правосуђа одузета му је имовина, као и најближим сродницима, вриједна више од 22 милиона еура.