latinica  ћирилица
22/10/2014 |  17:13 | Аутор: Ројтерс

Ердоган: Лоша одлука САД о допремању оружја

"Оно што је овде урађено по том питању испало је погрешно. Зашто је испало погрешно? Зато што је дио оружја које су бацили из тих авиона 'ц130' заплијенила ИСИЛ", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Анкари.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: AFP
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: AFP

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је одлука САД да из ваздуха допреме војну помоћ курдским борцима у Кобанеу погрешна.

"Оно што је овдје урађено по том питању испало је погрешно. Зашто је испало погрешно? Зато што је дио оружја које су бацили из тих авиона 'ц130' заплијенила ИС", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Анкари, пренио је Ројтерс.

Пентагон је јуче саопштио да је већи дио америчке војне помоћи који је у недјељу допремљен авионима стигао до курдских бораца у Кобанеу упркос онлајн видео снимку на коме се виде џихадисти ИСИЛ-а са дијелом.

Ердоган је рекао да је план Турске да омогући прелазак Пешмерги, курдских бораца из Ирака у Кобане, како би помогли у одбрани тог града, изнио у телефонском разговору са предсједником САД Бараком Обамом, током викенда.

"Имам проблем да разумијем зашто је Кобане тако стратешки важан за њих јер тамо нема ниједног цивила, само око 2.000 бораца. Испрва они нису рекли 'да' за Пешмерге, онда су дали као одговор дјелимично 'да' и ми смо рекли да ћемо помоћи", казао је Ердоган.

Турски предсједник је додао да се настављају разговори између званичника о детаљима преласку Пешмерги кроз Турску.

Један турски новинар близак турској влади је рекао да се током викенда очекује улазак око 500 курдских бораца из Ирака у Кобане, навела је британска агенција.