latinica  ћирилица
23/10/2014 |  07:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Награда за храброст у новинарству Бранкици Станковић

Српској новинарки Бранкици Станковић, ауторки "Инсајдера", у Њујорку је уручена свјетска Награда за храброст у новинарству, објавио је Б92.

Ову награду додјељује Међународна женска медијска фонадација, која се већ 25 година бави јачањем улоге жена у информативним медијима широм свијета.

Сваке године награда за храброст у новинарству се додјељује трима новинаркама које су показале изузетну снагу карактера обављајући свој посао у тешким или опасним условима, као што су притисци власти, пријетње по личну сигурност и друге препреке.

"У протеклих 10 година примила сам више од 15 домаћих и међународних награда за истраживачко новинарство. Али ова свјетка награда је доказ да, када радите свој посао поштено и професионално, границе нису важне, није важно гдје је ваша земља на мапи, гдје живите и радите. Оно што је важно то је да се квалитет препознаје. Наш мото је увијек био да новинари раде у јавном интересу и да нема компромиса када је у питању истина и јавни интерес", рекла је Станковићева примајући награду.

Она је, међутим, рекла и да себе не доживљава као храбру жену.

"Моји пријатељи ме питају како је могуће да се бојим инсеката, а не плашим се да откријем информације о моћним људима из свијета бизниса, политике и мафије. Мислим да је то ствар одлуке - или радиш свој посао онако како најбоље знаш и умијеш или не радиш уопште", истакла је Бранкица на додјели признања, пред око 600 званица из америчког јавног живота.