latinica  ћирилица
23/10/2014 |  11:07 | Аутор: СРНА

Инспекторат: Нема олова у предметима опште употребе

У узорцима предмета опште употребе, који су узимани приликом контроле увоза роба у првих шест мјесеци ове године, није доказан недозвољени садржај олова, саопштено је из Инспектората Републике Српске.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У оквиру контроле здравствене исправности предмета опште употребе који се прометују на тржишту Републике Српске, здравствена инспекција је у овој години у унутрашњем промету узела 48 узорака за лабораторијску анализу, од чега је 26 узорака испитивано на садржај олова, наведено је у саопштењу.

Анализирани су ружеви и сјајила за усне, салвете у боји, тоалетни папири са принтом, дрвене и пластичне дјечије играчке и шољице за кафу с премазом.

Узорковани производи су поријеклом из Кине, Турске, Аустрије, Мађарске, Њемачке, Србије, Хрватске, Пољске, Словеније, Велике Британије и БиХ. Лабораторијским анализама потврђено је да су сви узорковани производи безбједни за људску употребу, прецизирано је у саопштењу.

Поводом обиљежавања Међународне седмице превенције тровања оловом од 19. до 25. октобра, Републичка здравствена инспекција у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите и Институтом за јавно здравство Републике Српске, учествује у активностима чији је циљ упознавање јавности о значају превенције тровања овим металом.