latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:38 | Аутор: СРНА

Чордаш: Помоћи изградњу дома у Ортијешу

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш позвао је власти Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона да се укључе у пројекат изградње Друштвеног дома у Ортијешу код Мостара, чију прву фазу финансира Влада Српске.
Мостар - Радови на изградњи друштвеног Дома у Ортијешу - Фото: СРНА
Мостар - Радови на изградњи друштвеног Дома у ОртијешуФото: СРНА

- Са повратницима у Мостару разговарали смо почетком године и договорили се о изградњи и финансирању овог пројекта, што се сада и реализује. До краја године ће бити завршена прва фаза чија је вриједност 80.000 КМ - рекао је Чордаш.

Пројекат кошта 170.000 КМ, а Чордаш каже да ће Влада Српске, највјероватније, финансирати и другу фазу.

- Ако наставимо у овом саставу као до сада, што се ја искрено надам да хоћемо, завршићемо све. Било би добро да се и градске и кантоналне власти укључе у пројект и да барем опреме Дом, јер када су ту двије или три институције иде пуно лакше. Шаљемо им поруку да се укључе да заједно завршимо овај пројект - поручио је Чордаш.

Пројекте изградње друштвених и културних домова ово министарство почело је да спроводи на подручју Српске још прије четири године јер су, како каже Чордаш, управо повратници имали проблем када је ријеч о окупљању.

- Идеја се јавила на подручју Посавине и сада већ имамо пет или шест домова који су завршени. Ово је добро за све прилике које људи имају, од културних, вјерских, сахрана и сличног - каже Чордаш.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Мостар Младен Крњеушић рекао је да овај дом има велики значај за насеља Ортијеш и Лакшевине и њихове мјештане.

- Ово је од изузетне важности за мјештане који користе ово гробље, али и за друштвени живот грађана и повратника у Мостару, јер смо остали без дома који је уништен у рату. Сада имамо гдје и да се састанемо, али имамо и простор за обављање обреда након сахрана и за друге обичаје - каже Крњеушић.