latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:19 | Аутор: РТС

УЕФА: Сутра одлука о утакмици Србија - Албанија

Европска фудбалска унија одгодила је за сутра доношење одлуке у дисциплинском поступку због прекинуте утакмице између репрезентација Србије и Албаније.

Доношење одлуке одгођено је због обимне документације са доказима обје делегације, преноси Радио-телевизија Србије.

У Контролној и Дисциплинској комисији УЕФА налазе се предсједник Томас Партл /Аустрија/ и чланови Жак Антенен /Швајцарска/, Шандор Бержи /Мађарска/, Томас Хеа /Андора/, Џим Стјерне Хансен /Данска/, Ханс Лоренц /Њемачка/, Рудолф Репка /Чешка/, Џејмс Шо /Сјеверна Ирска/ и Жоел Волф /Луксембург/.

Комисија која ће одлучивати о прекинутој утакмици имаће три члана из овог састава.

УЕФА је покренула поступак против оба национална савеза, а Фудбалском савезу Србије стављају се на терет навијачки нереди, бацање бакљи и других предмета са трибина, коришћење ласера, улазак навијача на терен и слаба организације меча.

Албанци су, са друге стране, суочени са могућом казном због одбијања да наставе утакмицу након прекида и због приказивања незаконитог транспарента.

Извјесно је да су могућа четири сценарија, а први је да УЕФА, уколико утврди да Албанци сносе кривицу за инциденте, додијели побједу Србији службеним резултатом 3:0, а друга да тај резултат припише гостима ако се утврди да је Србија, као домаћин, одговорна за инциденте због слабе организације утакмице.

Трећа варијанта је да се меч одигра на неутралном терену у термину који ће накнадно бити одређен, са или без публике, док је четврта опција да утакмица буде поновљена у Београду, али пред празним трибинама.

Фудбалске репрезентације Србије и Албаније састале су се 14. октобра у Београду у квалификацијама за Европско првенство, али је меч крајем првом полувремена прекинут због провокације гостију. Утакмица је прекинута у 42. минуту, пошто се над тереном појавио дрон, који је носио заставу тзв. "велике Албаније".