latinica  ћирилица
23/10/2014 |  15:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Мајка нападача: Плачем за жртвама, не за сином

Мајка Мајкла Зехаф-Бибоа, који је у пуцњави у Отави убио канадског војника и ранио још двије особе, изјавила је данас да оплакује жртве тог напада, а не сина.

"Да ли уопште може овако нешто да се објасни? Жао нам је", рекла је Сузан Бибо у краткој телефонској изјави агенцији АП.
Зехаф-Бибо (32) је јуче убио канадског војника и упао у зграду парламента у Отави прије него што је убијен. Налазио се на листи надзирања осумњичених терориста и одузет му је пасош да не би отишао у иностранство ради учествовања у борбама.

Упркос инциденту, чланови канадске владе одлучили су да се данас врате уобичајеном послу, али уз појачане мјере безбједности, пренијела је агенција Ројтерс.
"Овим се шаље јасна порука одлучности Канаде да одржи свој слободан и демократски начин живота", поручио је у саопштењу предсједник парламента Ендрју Шир.

У међувремену је разријешена и конфузија о могућности да је било више нападача.
"Био је само један нападач", рекао је полицијски званичник.

Зехаф-Бибо био је оптуживан због дроге и пљачки и планирао је, како је један његов пријатељ рекао, да ускоро путује на Блиски исток ради проучавања ислама и учења арапског језика, навела је агенција АФП.
Мотив напада засад није јасан.

То је био други напад ове седмице на канадске војнике - у понедјељак је нападач наклоњен џихадистима убио једног и ранио другог војника пуцајући из аутомобила.
Премијер Канаде Стивен Харпер рекао је, дан послије напада у парламенту и центру града, да Канаду "никада неће застрашити" и обећао је да ће се борба против терористичких организација удвостручити.