latinica  ћирилица
23/10/2014 |  16:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: 200 курдских бораца из Ирака прелази у Кобане

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је постигнут договор о слању око 200 курдских бораца из Ирака, преко турске територије у Кобане како би помогли у одбрани тог сиријског града од екстремиста Исламске државе.

Високи званичник Курдистана рекао је за Ројтерс да ће Пешмерге, борци из Ирака, бити опремљени тежим наоружањем од оног којим располажу курдски борци у Кобанеу, који кажу да им је у одбани града од џихадиста потребно оружје за пробијање панцира.
Курдски посланици јуче су постигли договор о слању својих бораца, што је први војни улазак ове полуаутономне области у сукобе у Сирији.
"Сазнао сам да су коначно постигли договор о цифри од 200 (бораца)", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Риги, престоници Летоније.
Портпарол Пешмерги Халгурд Хикмат изјавио је да су припреме за одлазак бораца у Кобане у току.
Офанзива екстремиста Исламске државе, који настоје да утврде своју позицију у Сирији, на Кобане се наставља, упркос бомбардовању коалиционих снага на њихове позиције.
САД из ваздуха допремају оружје и медицинску помоћ Курдима у Кобанеу које им обезбјеђује Регионална влада Курдистана.
Ердоган је данас поново критиковао овај потез, описујући главну курдску групу која брани сиријски град као терористичку.
"Да ли је Турска на ово гледала позитивно? Не, није. Америка је то учинила упркос Турској и ја сам им рекао да Кобане није тренутно стратешко мјесто за вас, ако ишта, то је стратешко  за нас", рекао је Ердоган у телефонском разговору са предсједником САД Бараком Обамом који су двојица државника водила током викенда.
Турски предсједник  јуче је рекао да се настављају разговори између званичника о детаљима преласка Пешмерги кроз Турску.