latinica  ћирилица
23/10/2014 |  19:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Представљена књига "Случај Ранковић - из Архива КОС-а"

Брионски пленум и смјена дотадашњег првог човјека југословенских и српских служби безбједности Александра Ранковића промијенили су ток историје социјалистичке Југославије, а на питања да ли се прислушкивање заиста догодило и у чијем се интересу одиграла та афера, одговоре су покушали да дају аутори књиге "Случај Ранковић - Из Архива КОС-а", која је данас представљена у Београду.

Према ријечима аутора књиге, бившег директора Војнобезбједносне агенције генерала Светка Ковача, историчара Бојана Димитријевића и аналитичарке у ВБА Ирене Поповић Григоров, "Случај Ранковић - Из Архива КОС-а" заснована је на до сада непознатој архивској грађи Војне службе безбједности и проблематизује "Брионску аферу", супротставајући нове и непознате податке тада изреченим оптужбама.
 "Жеља нам је била да кажемо оно што други (аутори књига о смјени Ранковића) нису рекли, односно да поткријепимо чињеницама оно што су други претпостављали. Мислим да смо успјели у томе и да смо дали одговоре на те дилеме. То смо успјели захваљујући добрим подацима", истакао је Ковач и додао да је лично прочитао око 13.000 страница разног материјала који се односе на аферу прислушкивања и све што јој је претходило и услиједило.
 Главни јунак "Случај Ранковић - Из Архива КОС-а" није Ранковић, већ Четврта пленарна седница Централног комитета Савеза комуниста Југославије, одржана 1. јула 1966., познатија као "Брионски пленум", изнијела је своје виђење Поповић Григоров, подсјетивши да је тај догађај довео до каснијег распада СФРЈ деведесетих година прошлог вијека.
 "Уплели смо се у тежак посао да, поштујући историографске постулате, испричамо стару причу на нов начин и одговоримо на нека стара питања - Зашто је и коме била потребна афера прислушкивања, да ли је Ранковић заиста прислушкивао Тита...", рекла је Поповић Григоров.
 Питајући се зашто Ранковић никада није испричао своју истину, Поповић Григоров је оцијенила да је за некадашњег првог човјека служби безбједности било кобно само једно питање које се тада постављало и због којег је, на послијетку, и смијењен - Ко ће наслиједити Тита?
 Говорећи о раду на књизи, Димитријевић је објаснио да је тај процес трајао око двије године, током којег су аутори истраживали документа у Војном архиву, Архиву Југославије, као и фонд ВБА.
 "Представљени су нови историографски подаци и фотографије, због чега читање Ранковића може да почне тек од ове књиге. Тек сада може да се на бази релевантне архивске грађе стварају нова тумачења", рекао је Димитријевић.
 Према његовим ријечима књига је резултат напора да се направи контекстуализација догађаја из 1966., због чега су читаоцу понуђене тезе за размишљање куда се кретала историја Југославије послије одласка Ранковића са политичке сцене.
 "Ако ова књига не послужи потпуној рехабилитацији Ранковића, она ће помоћи да се потпуније сагледа тај догађај", сматра Димитријевић.
На промоцији књиге говорили су и њени рецезенти професор Факултета за безбједност и дипломатију Андреја Савић и помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић.
 Савић је истакао да "Случај Ранковић - Из Архива КОС-а"  представља драгоцјен допринос историографији СФРЈ и да може инспирисати и друге истраживаче на још дубљу анализу случаја Ранковић, који је можда представљао, како каже, увод у догађаје који су довели до распада СФРЈ.
 "Упркос појави једног броја публицистичких дјела, већина наслова парцијално обрађује ову тему, па се чини да случај Ранковић до данас није у потпуности разјашњен. Чини нам се да ова књига, заснована на аутентичној грађи КОС-а, која до сада није била доступна, употпуњује цјелину публицистичког приступа", рекао је Савић.
 Завршавајући представљање књиге Светко Ковач је изнео и, како је рекао, свој лични став, да Ранковић није прислушкивао Тита и да никада није размишљао о томе да га наслиједи.
 "Нисмо дошли ни до једног аргумента који би поткријепили те оптужбе", закључио је Ковач додавши да је Ранковић заиста био изненађен читавом афером јер је био "слијепо одан Титу и партији, јер је вјеровао да Тито неће насјести на те гласине и да од њих може да очекује искрени однос".
 Представљању књиге "Случај Ранковић - Из Архива КОС-а", из које је одломке читао глумац Лазар Ристовски, у београдском Дому војске присуствовали су, између осталих, и потпредсједник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић, као и чланови Ранковићеве породице.