latinica  ћирилица
23/10/2014 |  19:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Британском парламенту потребна армија мачака против мишева

Британском парламенту је пријеко потребна помоћ мачака у борби против све веће популације мишева која је тамо нашла свој дом.

Проблем је у томе што би то захтијевало ангажовање читаве армије мачака и тиме неизбјежно изазвало хаос и нарушило достојанство уважене установе.

Недавно истраживање је показало да, с озбиром на величину парламента, ангажовање једне или двије мачке не би имало никакав ефекат, али би, с друге стране, "чопор мачака" које би јуриле по згради, било тешко обуздати.

"Мачији план" се најозбиљније разматра, казао је за АФП посланик Џон Турсо, наводећи, међутим, да његову примјену кочи низ "практичних и техничких проблема".

Његова колегиница Ен Мекинтош предложила је да парламент набави мачке из оближњег азила за напуштене животиње.
"Популација мишева неконтролисано расте, нарочито у дијелу зграде гдје се припрема храна, што представља опасност по здравље", рекла је ова заговорница идеје да се мачке позову као испомоћ.

Британски премијер Дејвид Камерон је у своју резиденцију 2011. увео мачку по имену Лари, након што су двије телевизијске екипе усликале пацова како несметано шета испред чувених црних врата у Даунинг стриту.

Лари, званични мачак британског премијера

Ларијева ефикасност је, међутим, убрзо доведена у питање. Испоставило се, наиме, да мачор највише времена проводи "испробавајући удобност старинског намјештаја" резиденције.

Мачке су присутне у Даунинг стриту још од 1920-их година. Неке су чак биле и одликоване титулом владиног "ловца на мишеве" и стављене на државни платни списак.