latinica  ћирилица
24/10/2014 |  07:58 | Аутор: Агенције

Испоруке гаса БиХ мање за трећину

На помолу гасна криза у БиХ. "Гаспром" је јуче испоручио БиХ 35 одсто мање природног гаса, пишу сарајевски медији. Из "Гаспрома" кажу да су испоруке гаса смањене, јер се већа количина тог енергента складишти за потрошаче у Европској унији. Сарајевски медији тврде да у БиХ већ мјесецима стиже мање гаса.

 Према писању медија "Гаспром" је смањио количине гаса, али су то у у "БХ-гасу" мјесецима вјешто скривали.

Наиме, како тврде медији, у том периоду ово ограничење се није осјетило у Босни и Херцеговини због слања фиктивних поруџбина гаса. Свака дневна поруџбина увећавана је за 30 одсто. Тако да кад "Гаспром" умањи наручену количину за 30 одсто, БиХ је добијао потребне и стварне количине за тај дан.

Увозник гаса за БиХ, "Енергоинвест" прослиједио је сарајевским медијима саопштење "Гаспрома" у коме се истиче да до смањења испорука гаса дошло због складиштења већих количина у подземна складишта у Руској Федерацији, како би се преко територије Украјине осигурала поуздана испорука за европске потрошаче током зимске сезоне.

Надлежно предузеће "БХ-гас" саопштило је да интензивно ради на проналажењу aлтернативних рјешења.

Дугорочно гледано, ради се на развоју aлтернативних праваца снабдијевања гасом, као и на изградњи складишта гаса, истичу из тог предузећа.