latinica  ћирилица
24/10/2014 |  09:00 | Аутор: РТС

Србија: Ребаланс буџета у недјељу

Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић најавила је да ће посланици ребаланс буџета донијети у недјељу.
Скупштина Србије - Фото: ТАНЈУГ
Скупштина СрбијеФото: ТАНЈУГ

Гојоковићева очекује суштинску расправу и напомиње да су најављене мјере штедње тешке, али и ограниченог трајања.

- Очекујемо суштинску расправу, која неће бити обојена увредама, виком како некад изгледа, јер је тема изузетно озбиљна, односи се на сваког грађанина и будућност државе - каже предсједница Скупштине.

Гојковићева је рекла да очекује да посланици на данашњој скупштини говоре о приједлозима закона и да укрсте аргументе.

У питању су, каже, мјере штедње које нису лаке и које неће лако пасти грађанима. Важно је нагласити да се мјере не односе на све пензионере, већ на мањи број пензионера, рекла је Гојковићева.

- Терет штедње морају да приме и да заједнички подијеле сви остали грађани - каже предсједница Скупштине.

Она је поручила, да Србија никада није прошла кроз суштинске мјере штедње. "Раније су се пред изборе повећавале плате. Грађани су свјесни да су мјере тешке, али ограниченог карактера", рекла је Гојковићева, и устврдила, да ће Србија за двије године бити стабилна држава, а да ће се бољитак осјетити 2016. године.

- Мјере штедње ће обухватити читав јавни сектор, јер се неоправдано трошило много. Дијелили смо ни из чега. Или ће се спровести овакве мјере и спасити, или ћемо још мјесец или два гледати мирно како држава пропада - рекла је она.

Да би се испунио план потребно је да мјере заживе 1. новембра. "Очекујем да ћемо читав дан причати о законима. У недјељу је гласање и тада ће ребаланс бити усвојен", истакла је предсједница Супштине.

Посланици не завршавају тада рад, јер ће се наредне недјеље расправљати о правосудним законима.