latinica  ћирилица
24/10/2014 |  10:04 | Аутор: СРНА

Брисел тражи додатних 1,7 милијарди фунти од Британије

Велика Британија мора да уплати додатних 1,7 милијарди фунти /2,1 милијарду евра/ у буџет ЕУ због привредног учинка који је био бољи него што се очекивало.

 Ова сума добијена је новим калкулацијама ЕУ, којима се утврђује колико свака земља појединачно треба да допринесе на основу свог бруто националног доходка.
То значи додатак од једне петине годишњег доприноса Британије од 8,6 милијарди фунти.

Неименовани извор у британској влади рекао је да овај захтјев ЕУ "није прихватљив", те да Европска комисија није очекивала тај новац и да јој тај новац не треба, преноси Би-Би-Си.

Лидер конзервативаца Сајед Камал рекао је да је Британија овим кажњена због својих мјера штедње.

"Европска комисија кажњава Британију због тешких одлука, због усвајања дугорочног економског плана и због чињенице да је најуспјешнија привреда у ЕУ. У исто вријеме награђује Француску јер је економски бепомоћан случај", рекао је он.

Он је додао да је премијер Дејвид Камерон апсолутно у праву због тога што се противи овој пљачки из ЕУ.

"Ово је нечувено и штети односима ЕУ са Британијом. У оваквим тренуцима Европска комисија је себи најгори непријатељ", рекао је он.

Додатну уплату затражила је статистичка агенција Европске комисије "Еуростат" након анализе привредног учинка земаља чланица од 1995. године. Агенција је прилагодила доприносе сваке земље посебно у посљедње четири године на основу података о привредном расту.

Према новој калкулацији, од Британије и Холандије је затражено да плате више, док ће Француска и Њемачка примити рабате.

Додатна уплата требало би да буде 1. децембра.