latinica  ћирилица
24/10/2014 |  11:08 | Аутор: Агенције

Србија у топ 10 дестинација на сајту Lonely Planet

Туристи се радије одлучују за "лакше" комшијске дестинације, попут Хрватске и Бугарске. Пошто се Црна Гора отцијепила, оставила је Србију без изласка на море. Странци је често мијешају са Сибиром - овако свој текст о Србији почиње новинарка Тамара Шиворд.

- Што се добре забаве, страсти и карактера људи тиче, ова мала, невјероватно јефтина држава је једна од најбоље чуваних европских тајни - наставља се у тексту у којем се препоручује свима да посјете Србију, која заузима седмо мјесто на листи топ 10 земаља које треба посјетити.

- У њој су рођене модерне тениске легенде, али нико не умије да изговори њихова имена. Поред свега тога, Србија је била отпадник у друштву народа - наводи се у тексту, и додаје - Ипак, мораћете да пожурите, с обзиром да ова држава убрзано привлачи пажњу бројних туриста.

Хвалоспјеви на рачун најбољег европског фестивала, Егзита, попунили су неколико редова текста ове новинарке.

За Београд пише да је град хедонизма, и пореди га са Берлином и Ибицом. "Од скијања на Копаонику, преко уживања у Врњачкој бањи до сплаварења Дрином, Србија је мјесто гдје за јако мало новца можете уживати као мало гдје на свијету" стоји у тексту.

- Још једна неоткривена тајна? Сами Срби. Иако су неки од њих - добитник Златне палме Емир Кустурица, контроверзна перформанс умјетница Марина Абрамович и Новак Ђоковић – "украли" славу, "обични" Срби су највећи адут ове земље.

Шивардова за српски народ каже да је изузетно срдачан, гостипримљив и да свакога дочека са чашицом ракије и пријатељским тапшањем по леђима, и позива туристе да не вјерују у холивудске стереотипе о Србима.

- Србија се веома брзо приближава Европској унији. Крените одмах, прије него што нестане ракије - поручује новинарка.

- Уђите у најгласније мјесто у било којој улици. То је кафана, нешто слично пабу или таверни, али много бучније и задимљеније. Видјећете Србе како уживају у националном спорту (расправи), разбијању пар флаша, (не паничите: то је сасвим нормално), а ако имате среће, свираће вам трубачи, који ће вашу бубну опну помијешати с микрофоном. Кафана је Србија - позив је упућен туристима.

Мокра Гора, Кустуричин Дрвенград и чувена "Шарганска осмица" наводе се као нешто што туристи никако не смију заобићи.

- Немогућа мисија је проћи кроз локално становништво, а да вас пријатељски не понуде ракијом и ћевапима - препричава своја искуства новинарка.

Скадарлију описује као "Мини Монмартр", препуну дивних крчми, галерија, музичара и боема. Манастири Фрушке горе описани су као мјесто на коме свако може наћи духовни мир, а за крај, препоручује обавезан одлазак у Лесковац на "Роштиљијаду."

Листа Lonely Planet, на којој се налази 10 главних дестинација за 2015. годину изгледа овако:

1. Сингапур
2. Намибија
3. Литванија
4. Никарагва
5. Ирска
6. Конго
7. Србија
8. Филипини
9. Света Луција
10. Мароко