latinica  ћирилица
24/10/2014 |  11:58 | Аутор: Агенције

Шта свака жена мора да зна о менопаузи

Жене се обично најтеже носе с два главна симптома менопаузе, жестоким валунзима и поремећајем сна.

Познато је да се ниво мелатонина с годинама смањује, што може довести до слабијег квалитета сна и депресије. Други су чести симптоми менопаузе умор, болни мишићи или губитак памћења.

Просјек уласка у менопаузу је око педесет и једна година живота па може ићи све до шездесетих, али неријетко се симптоми и промјене провлаче кроз живот жена већ и почетком четрдесетих.

По појави симптома и тих озбиљних промијена, многе жене не могу свакодневно функционисати и извршавати све своје обавезе. Многа су истраживања показала како је петина жена тражила неколико слободних дана на послу након првих откривених знакова менопаузе, а једна од 50 жена чак узима боловање на дуже раздобље.

У студији клинике “Nuffield Health“ са 3.275 жена, пола их је признало да су депресивне, а више од трећине бори се с анксиозношћу. Додатни је проблем то што много жена, али ни њихови гинеколози, не препознају да се ради о симптомима менопаузе.

Докторка и специјалиста за стање менопаузе Ени Еванс истиче како се ово раздобље пречесто етикетира као животна чињеница и да ни љекари нису свјесни тога колико озбиљан учинак може имати на свакодневни живот код жена.

Студија је такође открила да је само петина жена код својих гинеколога добила хормоналну терапију како би се лакше носиле с промјенама које менопауза доноси, упркос томе што су истраживања потврдила да ти лијекови помажу очувању срца и костију.

Уласком у менопаузу нужно је промијенити начин живота, сматрају сви стручњаци. Како бисте очували своје здравље, важно је пазити на редовну тјелесну активност и квалитетну здраву исхрану. То се највише односи на болести попут деменције, остеопорозе, болести срца и дијабетес, најчешће посљедице уласка у менопаузу и небриге о здрављу.

Интернационално удружење за менопаузу, због свих наведених разлога, такође подстиче жене на узимање хормонске терапије, иако су се годинама водиле многобројне дебате о томе да ли је у питању здрава опција.

Америчка студија из 2002. подигла је много прашине након што су неки учинци тих лијекова повезани с карциномом, али након тога су друге студије ипак само потврђивале да је много више користи него штете.

На њујоршком Универзитету Колумбија удружење је такође спровело студију у којој се показало да су кардиоваскуларни проблеми или остеопороза посљедица лошег начина живота по уласку у менопаузу.

“Менопауза је прилика сваке жене да преиспита свој животни стил, јер мале промјене могу имати велик учинак. Једите здравије и више се крећите и свакако припазите на пороке попут алкохола“, рекао је вођа те студије Роџер Лобо и заједно с другим стручњацима препоручује вјежбање мозга читањем или рјешавањем загонетки, што је врло корисно у борби против деменције.