latinica  ћирилица
24/10/2014 |  13:05 | Аутор: Независне

Млади Крајишник напустио Првенство БиХ

Због промјене система такмичења у Првенству БиХ за жене Млади Крајишник, Слобода, Орлови и Рудар Спорт ће играти Прву лигу РС, одлучено је на сједници Извршног одбора Кошаркашког савеза РС.

"На посљедњој сједници Управног одбора КС БиХ одлучено је да се лига игра под условом да буде најмање осам клубова који су то право изборили такмичењем. Међутим, касније су се појавили Бановићи и Бугојно, који нису стекли право играња, али су позивом Савеза уврштени на списак. Због тога је Млади Крајишник одлучио да не игра Првенство БиХ, број клубова који имају право играња је пао на седам, па је ИО КС РС донио одлуку да четири клуба, који су требали да учествују у Првенству БиХ, играју Прву лигу РС, као први степен такмичења. Број екипа РС у доигравању Првенства БиХ ће зависити од одлуке УО КС БиХ о броју клубова у доигравању", рекао је Драган Ћазић, генерални секретар КС РС, на конференцији за медије.

Прва лига РС ће бројати 10 клубова, с тим што је дата сагласност Орловима, уколико добију позивницу за наступ у регионалној лиги, да се укључе у Лигу за првака БиХ.

ИО је због тешке финансијске ситуације у клубовима одлучио да се обавезе из претходних сезона могу измирити у двије рате. Прва рата мора бити измирена до 27. октобра са чланарином и првом ратом котизације за сезону 2014/2015, а друга до почетка другог дијела првенства са другом ратом котизације.

"Клубови који не измире обавезе неће моћи почети такмичење. Обавезе су измирили Рогатица, Теслић, Студент, Козара и Сутјеска. Половину дуга измирио је Братунац, Приједор треба да уплати 50 одсто дуга, уплатио је чланарину и котизацију, а Борац је измирио укупан дуг и прву рату котизације и треба да плати чланарину. Очекујем да обавезе измире Дрина Бирач, Рудар, Радник БН баскет, Гацко и Будућност Пале", додао је Ћазић.

Почетак Прве лиге за кошаркаше планиран је за 1. новембар, док је 8. новембра могућ старт Прве лиге за жене, у којој би требало да играју Игокеа, Младост (измирили обавезе), Баскет Уна, Игман, Козара, Требиње 03, Млади Крајишник, Орлови, Рудар спорт и Слобода. Одлука о висини накнаде за лиценцирање страних тренера је усклађена са висином накнада КС БиХ, тако да ће лиценцирање тренера из Србије, Хрватске и Црне Горе у року за лиценцирање износити 500 КМ, а за остале 1.000. Уколико се лиценцирање буде вршило ван рока за лиценцирање, висина накнада ће бити дупло већа.