latinica  ћирилица
24/10/2014 |  16:39 | Аутор: Агенције

Курди уз авијацију САД одбранили Кобане

Заустављена је операција Исламске државе да заузме сиријски погранични град Кобане. Курдски браниоци ће вјероватно бити у стању да трајно задрже њихов удар уз помоћ америчких авиона, саопштили су амерички званичници.
Кобане - Фото: ТАНЈУГ
КобанеФото: ТАНЈУГ

Линије фронта између џихадиста Исламске државе  и курдских бранилаца није се помјерила више од недјељу дана, тврде званичници у Вашингтону.

 "Мислим да ће курдски браниоци бити у стању да задрже (удар)", навео је један неименовани упућени званичник Централне команде САД, пренијела је агенција АФП.

Фото-репортер АФП-а јавља да је био свједок да џихадисти Исламске државе беже од авиона и бомбардовања њихових положаја у близини града Кобане.

Пошто су чули звук борбених авиона, џихадисти су бјежали низ брдо Тилсехир, западно од опкољеног Кобанеа, да се сакрију у ровове које су највјероватније ископали курдски борци, преноси агенција.

Ваздушни напади САД на положаје ИС дају резултате, тврде из војске САД износећи податке да је до сада убијено више од 500 џихадиста.

Амерички и савезнички авиони извршили су око 6.000 летова у ваздушној борби против ИС и избацили више од 1.700 бомби, преноси АФП.

Шеф Пентагона Чак Хејгел каже да је уверен да таква стратегија делује.

Мјесеци за оспособљавање ирачких снага

Из Пентагона истичу да ирачке снаге мјесецима неће бити способне да поведу било какву одрживу копнену офанзиву против Исламске државе, а за сличне напоре у Сирији биће потребно и више времена.

У Ираку ће тајминг зависити од низа фактора, од којих су неки изван контроле војске – од ирачке политике до метеоролошких услова, преноси Ројтерс уз напомену да ирачке снаге морају бити обучене, наоружане и спремне прије него што џихадисти остваре значајнији напредак, као када су у јуну заузели град Мосул.

Амерички војни званичници истакли су да је приоритет у Ираку заустављање напредовања ИС, али су признали да је западна ирачка покрајина Анбар на удару, упркос ваздушним нападима под америчким вођством.

Главне ирачке војне дивизије у Анбару су, према медицинским и дипломатским изворима, претпрјеле велике губитке, са најмање 6.000 војника убијених током јуна и двоструко већим бројем дезертера.

Такође су напоменули да су напори ради оспособљавања сиријских снага за борбу против џихадиста још дугорочнији.

"Да би се на бојном пољу видјели ефекти – биће, вјероватно, потребно од годину дана до 18 месеци", истакао је амерички војни званичник.

Они су подсјетили да је у Сирији планирана мисија обуке чији је превасходни циљ да се обезбиједи одбрана како не би још градова пало у руке ИС.

Исламска држава употребила хемијско оружје?

У међувремену, ирачки званичници су оптужили екстремисте Исламске државе да су током прошломесјечних борби против ирачких снага безбједности и шиитске милиције сјеверно од Багдада употребили гас хлор, пренио је Асошијетед прес, наводећи да употреба хлора као оружја "изазива додатну забринутост у превирањима у тој земљи".

Један виши безбједносни званичник, локални званичници градова Дулуије и Балада, рекли су да је у септембарским сукобима група Исламска држава употребила бомбе са пројектилима испуњеним хлором.

Њих тројица, која су захтијевала анонимност, рекли су да је близу 40 војника и припадника шиитске милиције било изложено блажем утицају хлора и показало симптоме тровања хлором, као што су тешкоће у дисању и кашаљ.

AП додаје да су они били смјештени у болницу и да су се брзо опоравили.