latinica  ћирилица
24/10/2014 |  17:16 | Аутор: СРНА

Крајишник: Босић има највећу одговорност за лош резултат на изборима

Скупштина Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" сматра да Српска демократска странка није остварила добре резултате на протеклим општим изборима, те да су могли да буду много бољи.

Предсједник Скупштине Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник нагласио је да највећу одговорност за неуспјех или успјех једне странке сноси предсједник, тако да предсједник СДС-а "Младен Босић има највећу одговорност".

Након данашање сједнице Скупштине Асоцијације одржане на Палама, Крајишник је рекао новинарима да је било доста објективних разлога који су допринијели оваквом изборном резултату СДС-а, те да се странка тешко опоравила након што је међународна заједница смијенила комплетну гарнитуру СДС-а с циљем да га уништи.

Он је истакао да је Координациони одбор Асоцијације затражио састанак са руководством СДС-а на коме би указали на пропусте на протеклим изборима.

Члан Координационог одбора Асоцијације Драгољуб Мићић истакао је да је СДС губитник на овим изборима и да нема оправдања за остварени изборни резултат.

"Избори су изгубљени, јер наш кандидат за предсједника Републике Српске није побиједио, без обзира колико имамо одборничких мјеста у скупштинама", нагласио је он.

Мићић је рекао да његово веома богато искуство каже да "СДС почива и опстаје на свјетлој прошлости, нема садашњости и има упитну будућност".

На питање да ли је за оставку предсједника СДС-а Младена Босића, Мићић је нагласио да не жели ништа да прејудицира, те да ће са данашње сједнице Скупштине бити прикупљена мишљења, на основу којих ће бити састављена декларација.

"На састанку са Босићем и руководством СДС-а изнијећемо конкретне примједбе које су допринијеле изборном поразу странке", рекао је он.

Мићић сматра да је Босић требало да изађе на црту лидеру СНСД-а Милораду Додику, а не да кандидује Огњена Тадића који је већ два пута изгубио на изборима.

Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица каже да је генерално задовољан постигнутим изборним резултатима, јер је "СДС поправио свој изборни резултат у односу на изборе одржане 2010. године".

Он је нагласио да ће СДС у Народној скупштини Републике Српске имати око 25 посланика, док је до сада имала 16.

"За Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ имамо око 60.000 гласова више него на претходним изборима, док је кандидат за члана Предсједништва БиХ Младен Иванић, којег је подржао СДС, највјероватније побиједио", рекао је Бјелица.

Он је додао да је било "доста нерегуларности на протеклим изборима и да је СДС оштећен у изборном процесу".

Бјелица је навео да је потребно створити услове да СДС на идућим изборима оствари још бољи резултат и додао да је на данашњој Скупштини било приједлога да дође до промјена у врху странке.

Он је рекао да ће крајем ове и почетком наредне године бити проведени избори у СДС и изабрано ново руководство.

Бјелица је најавио да ће 1. новембра бити одржана сједница Главног одбора СДС-а на којој ће бити разматрани изборни резултати.