latinica  ћирилица
24/10/2014 |  19:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Стефановић замолио Вучића да поднесе оставку

Шеф посланичке групе Демократске странке (ДС) Борислав Стефановић замолио је данас у Скупштини Србије, Александра Вучића да напусти мјесто предсједника Владе Србије, а пемијер му је одговорио да ће то учинити чим чује бољи план за излазак из кризе.
Борислав Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Борислав СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић, шеф посланичке групе демократа, нагласио да је ''народ све незадовољнији'', и подсјетио да су чланови Владе више пута у току ове године, истицали да неће бити смањене плате и пензије.

Тако је, на пример, како је навео Стефановић, садашњи министар одбране Братислав Гашић рекао у Прокупљу да је СНС гарант да пензије неће бити смањиване, док је Љајић у фебруару поручио да грађани не вјерују онима који предлажу смањење пензија, јер им сигурно не ''мисле добро''.

"Милан Кркобабић рекао је 2. марта да нема ни смањења ни замрзавања пензија и да је то Свето писмо'', али, запитао је Стефановић, неко је погазио то Свето писмо.

Он је упитао премијера да ли вјерује да ће смањење плата и пензија довести до било каквог просперитета, указујући да је одлука о смањењу пензија неуставна и да постоји бојазан да ће пензионери тужити државу Уставном суду и Стразбуру.

Стефановић је рекао да воли да чује када премијер каже да је нешто "први пут у историји", али да то често говори.
"Ово је чак седми пут да је ово `први пут у историји`, тако да сте у том смислу доказали да сте посебни на овој политичкој сцени", изјавио је Стефановић и додао да се не слаже са увреженим мишљењем да је Вучић ни Меси, ни Месија.

"Волио бих да живим у таквој Србији о каквој ви причате данас. Јако бих волио да живим у Србији вас и ваших пријатеља. То је сјајна Србија, обезбијеђена, са перспективом, са контролисаним информацијама, уљепшаним медијима, ружичастим наочарама које стављате на очи грађана Србије", изјавио је он.

Говорећи о Вучићевом односу према тајкунима, Стефановић је рекао да су они сви уз премијера, и да ће урадити шта год им он рекао, таман то био "стој на рукама".

Као најбољи примјер, Стефановић је навео телевизију ПИНК која од када је СНС на власти дугује преко 300 милиона динара за порезе, али да заузврат промовише ову владајућу партију и премијера.

Стефановић је рекао да је у посљедње двије године у јавном сектору запослено 50.000 људи, махом чланова СНС, а да је тај податак изнио и сам бивши министар финансија Лазар Крстић.

"Не знам да ли се сјећате Лазара Крстића , он је то рекао? На то је потрошено око 600 милиона евра, а уштеде од смањења плата и пензија су 350-370 милиона евра", изјавио је он.

Александар Вучић

Говорећи о позиву на оставку, Вучић је рекао да је очекивао да ће људи бити незадовољни и да то и даље очекује.
"Од вашег предсједника сам популарнији тек девет пута, али ћу бити вјероватно и девет пута и мање популаран. Што се тиче моје оставке и склањања са овог мјеста, за разлику од вас господине Стефановићу, то је још једна разлика између мене и вас. Пет мјесеци сам премијер, донијели смо више закона него у претходних пет, шест година, али ја не мисилм да остајем у власти без подршке народа", изјавио је премијер и додао да је ДС-у било важно само да остане на власти.

Он је рекао да јавно обећава да ће озбиљно размотрити Стефановићев приједлог, поручивши му да нема намјеру да бјежи од њега јер је радио неупоредиво поштеније и да ће остати у овој земљи и да је никада неће напустити.
"Хоћу да поднесем оставку чим чујем бољи план", рекао је премијер.
Вучић му је такође одговорио да он не носи ружичасте, већ обичне наочаре "које су поклон доктора, а да је претходне куповао код Кинеза".

Вучић изазвао Живковића: Или ја или ви, оставка у понедјељак

Посланик ДС изјавио је данас у скупштини да је брат премијера Александра Вучића, Андреј, власник једне приватне фирме, а премијер му је у одговор на то "бацио рукавицу" понудивши оставку уколико Живковић докаже да је то тачно, а у супротном очекује Живковићеву оставку и јавно извињење породици Вучић.

"Или ја или ви господине Живковићу", изазвао је премијер Живковића и додао да се не могу без посљедица износити та и друге лажи и увреде на рачун њега и чланова његове породице.

Зоран Живковић

"Мислим да је то поштено", рекао је Вучић и додао да епилог мора услиједити у понедјељак.

Он је примјетио да је таква лажи раније спомињана, на основу фалсификовања личних докумената његовог брата.

"То је и раније био покушај фалсификовања и на томе су му се извинили својевремено и Тадић и Ракић. Није власник и никада није ни био власник фирме. Ако је тачно да је мој брат власник те фантомске фирме, желим да вас обавестим, ја ћу испунити жељу вашу и Борка Стефановића и нећу бити председник владе од понедељка", рекао је Вучић у парламенту.

Уколико се испостави да његов брат није власник поменуте фирме, од Живковића, рекао је премијер, очекује јавно извињење и да поднесе оставку на посланичку функцију.

"То је питање части и поштења", примијетио је Вучић.

Он је најавио и да ће његов брат поднијети кривичну пријаву против самог себе, како би се дефинитивно утврдиле све чињенице везане за изнијете оптужбе.

Живковић је на то тражио реплику, али је предсједница парламента Маја Гојковић одбила да му поново да ријеч, констатујући да је "добио понуду, те да се о њој изјасни у понедјељак".