latinica  ћирилица
24/10/2014 |  19:12 | Аутор: СРНА

Вуковар: Почело суђење због разбијања двојезичних табли

У Општинслком суду у Вуковару данас је почело суђење Игору Смолчићу, Енверу Арнаутовићу, Звонимиру Колошњају и Ивици Станичићу, због разбијања двојезичних табли у Вуковару 2. септембра прошле године.

Сва четворица оптужених изјаснила су се да се не осјећају кривим за кривична дјела која им се стављају на терет - разбијање и уништавање државне имовине, рушење уставног поретка, напад и повређивање службених лица, за шта им пријети казна затвора у трајању од једне до осам година, преносе хрватски медији.

Ријеч је о првом у низу суђења за вандализам почетком септембра прошле године након што је Влада постављањем двојезичних табли на зграде државних установа и институција започела примјену Закона о правима националних мањина.

У ноћи са 1. на 2. септембар прошле године на неколико државних институција постављене су плоче с називима на ћириличном и латиничном писму, да би 2. септембра плоче поразбијали хрватски ратни ветерани и други учесници изгреда.

Свих пет плоча с латиничним и ћириличним натписом силом је уклоњено са зграда Пореске управе, Полицијске станице те Канцеларије државне управе.

У нагуравању су повријеђена и четворица припадника полиције, која је живим зидом покушала сачувати тек постављене плоче.

Судија Бранка Солдо прихватила је приједлоге оптужених да буду саслушани додатни свједоци, очевици догађаја од 2. септембра, а одбила је приједлог да снимци тв кућа буду одбачени као ваљани доказ.

Наставак суђења заказан је за 3. децембар.