latinica  ћирилица
24/10/2014 |  20:38 | Аутор: СРНА

Бањалука: Приказан документарни филм "Праг и српски сликари"

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је приказан дугометражни документарни филм "Праг и српски сликари", сценаристе и режисера Ненада Огњеновића, у продукцији Небојше Гарића.
Бањалука: "Праг и српски сликари" документарни филм - Фото: СРНА
Бањалука: "Праг и српски сликари" документарни филмФото: СРНА

Историчар умјетности из Бањалуке Видосава Грандић изјавила је Срни да је режисер овог документарног филма неколико година истраживао, односно ишао трагом школовања српских сликара у Прагу.

"Режисер је истраживао ко су били професори на академији, па чак и гдје су становали у том периоду. Мислим да је направио филм који је изузетно драгоцијено свједочанство о школовању сликара у Прагу и о утицају који је сваки од њих на неки начин понио у свом сликарству", истакла је Грандићева.

Она је закључила да је овај филм драгоцјен и по томе што открива многе до сада непознате детаље из периода боравка сваког од српских умјетника у Прагу.

Филм обухвата "прашку причу" 14 сликара међу којима је као први, 1898. године на Прашкој ликовној академији студирао српски сликар Коста Миличевић /1877-1920/, чија се ђела налазе у оквиру изложбе "Свјетлост у мраку Првог свјетског рата-Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији".

У филму су заступљени и сликари: Перо Поповић, Бранко Радуловић, Тодор Швракић, Милош Голубовић, Михаило Миловановић, Јован Бијелић, Стојан Аралица, Милан Коњовић, Коста Хакман, Стеван Чалић, Иван Радовић, Борислав Богдановић и Светислав Вуковић.