latinica  ћирилица
24/10/2014 |  20:42 | Аутор: РТРС

Акција "Гибралтар": Предложен притвор за девет осумњичених

Тужилаштво БиХ предложило је једномјесечни притвор за Невена Куленовића, Зорана Бакулу, Белму Куленовић, Сањина Куленовића, Дарка Алексића, Лајлу Торлак, Ејуба Кучука, Стипу Прлића и Сенада Заимовића који су ухапшени у акцији "Гибралтар".

Суд БиХ требало би да се сутра изјасни о приједлогу Тужилаштва БиХ, које ову групу лица терети за организовани криминал, фалсификовање службених исправа, злоупотребу положаја или овлаштења, пореску утају, прање новца, склапање штетних уговора, примање и давање дара или других облика користи, те царинске преваре.

Приједлог за одређивање притвора тужилац Драгица Глушац заснива на, како је навела, чињеници да постоје материјални докази за ова кривична ђела, те на исказима до сада саслушаних свједока.

Глушац је данас на рочишту пред Судом БиХ навела да је првооптужени Невен Куленовић од 2004. до 2011. године преко више правних лица из БиХ кривотворио уговоре са офшор компанијама из иностранства и избјегао плаћање пореза на добит у износу 820.000 КМ, те да је фалсификовао више уговора у вриједности од 1.488.000 евра које је пребацио на своје рачуне у иностранству и рачуне офшор компанија.

Тужилац је навео да су средства од незаконитих финансијских трансакција пребацивана у Словенију, Хрватску и Аустрију, а као разлоге приједлога притвора навела је могућност бијега осумњичених ван БиХ, сакривање и фалсификовање доказа, утицај на свједоке, те настављање вршења ових кривичних дјела.

Осумњичени се терете да су вршењем ових кривичних дјела остварили противправну имовинску корист од укупно осам милиона КМ.

Одбране осумњичених сматрају да приједлог притвора није поткријепљен никаквим доказима, већ је само ријеч о наводима из извјештаја који су достављени Тужилаштву БиХ. Одбрана Невена Куленовића тврди да он нема никакве некретнине у иностранству и да су му блокирани рачуни у Словенији, те да није био директор офшор компаније "Три медија лимитид" са Гибралтара.

Одбрана бившег директора "Мреже плус" Дарка Алексића такође тврди да Алексић нема некретнине у иностранству, те да су свим осумњиченим узети пасоши, тако да не постоји могућност напуштања БиХ.

Истрага Тужилаштва БиХ у овом предмету је покренута 2011. године, а ријеч је о наводно кривичним дјелима која су вршена од 2004.до 2011. године.

Одбране осумњичених траже да Тужилаштво да доказе и да образложи своје наводе, јер је у супротном приједлог притвора неоснован, те истичу да њихови брањеници не могу уништити никакве доказе на слободи јер је све доказе Сипа већ све изузела.

Одбрана Прлића сматра да оптужбе против њега имају за циљ склањање са мјеста директора "ХТ еронета" као врло профитабилног предузећа.

Одбрана Зорана Бакуле тврди да је 197.000 евра које се Бакули приписује као примање дара у Аустрији, он још 2011 вратио зајмодавцу и да има давно угашен рачун у Аустрији.

Одбрана Сенада Заимовића, директора маркетинга Агенције "Фабрика", спремна је уложити кауцију од седам милиона КМ за његово пуштање на слободу, а кауцију је спреман уложити и Ејуб Кучук.

Браниоци тврде да су њихови брањеници притворени по незаконитој процедури, што Тужилаштво негира и тврди да су им се јавила два потенцијална свједока којима је пријећено да не свједоче уз овом предмету.

Припадници Агенције за истраге и заштиту ухапсили су ових девет лица у оквиру акције кодног назива "Гибралтар" 22. октобра током чега су и претресени објекти које користе у више градова БиХ.