latinica  ћирилица
25/10/2014 |  09:22 | Аутор: РТРС

Барселона или Реал? Роналдо или Меси?

Девето коло Примере доноси нам по многима највећи фудбалски дерби на свијету.

На "Сантијаго Бернабеу" стадион стиже Барселона у 229. "Ел Класику". Судар "краљевског" клуба и каталонског гиганта, дуел најбољих фудбалера данашњице Кристијана Роналда и Лионела Месија. Сасвим сигурно, очекује нас још један фудбалски спектакл.

Фудбалери Луиса Енрикеа предводе шампионску трку у Шпанији са три бода вишка у односу на првог пратиоца, екипу Севиље и четири бода предности у односу на тим Карла Анћелотија.

Кладуио Браво - Кристијано Роналдо

Човјек који још није примио гол у Примери са друге стране има најбољег стријеца шампионата Шпаније.

Барселона је једини тим који у осам кола Примере није примио гол, за што је заслужан чувар мреже Каталонаца, Калудио Браво.

Сјајни Чилеанац већ 720. минута није примио гол! Љетос је стао међу стативе на "Ноу Кампу" и већ у седмом колу срушио 36 година стар рекорд Педра Марија Артола, који 560 минута није примио погодак.

 

 

Да ли ће му успјети да сачува гол у Барсе "Класику" зависи прије свега од најбољег стријеца Примере, Кристијана Роналда.

Машина са "Сантијаго Бернабеуа" у седам одиграних утакмица затресла мрежу противника чак 15 пута, што значи да има учинак о преко два гола по мечу.

Карло Анћелоти - Луис Енрике

За тренера Барсе, Луиса Енрика, који је током играчке каријере носио дрес оба клуба, ово је први "Класико" којим ће дитриговати са клупе. Енрике не планира да прави било какве стратешке промјене у мечу са Реалом.

"Они имају неке веома посебне квалитете – одлични су у контрама и имају убитачан напад. Лијек против тога јесте да што боље чувамо лопту, не смемо да правимо много грешака", казао је Енрике, који је додао да ће Бускетс бити спреман, као и да ће Луис Суарес "добити минуте". 

Карло Анћелоти, са сдруге стране, мишљења је да ће тимски приступ бити веома важан.

"Одбрана је веома важна против доброг тима који има појединце као што су Меси и Нејмар. Мислим да немамо предност ни на средини терена. Покушаћемо да урадимо оно што увијек желимо – да не дозволимо Барселони много простора. То је кључно, а не заустављање једног играча", каже Анћелоти.

Подсјећамо, Италијан је са Енрикеом имао "пецкања" преко медија, када је изјавио да је на мечу Лиге шампиона Роналда извео из игре, а да га претходно није питао. Анћелоти је алудирао на чињеницу да је Меси одбио да буде замијењен, а да је тренер Каталонаца казао да се измјене обично доносе уз консултацију са играчем.

"Барса ми се чини као много мотивисанија – имају новог тренера и нове играче. Много поштујем Луиса Енрикеа и гријеши свако ко мисли да сам покушао да га испровоцирам", спустио је лопту Анћелоти, који је такође најавио да би Пепе и Серхио Рамос требало да буду спремни за дуел.

Вече Лионела Месија

За звијезду каталонског гиганта ово ће бити посебно вече. Наиме, Меси је на корак до рекорда Примере, који се држи још од 1955. и у власништву је Телма Заре, који је играо за Атлетик Билбао. Аргентинац је у Примери постигао 250 погодака, што је само један мање од легендарног Заре, који би могао да падне на друго мјесто већ у суботу. Уколико се то догоди, постоји могућност да меч буде прекинут на неколико минута како би историјски моменат био достојно обиљежен.

"Обарање рекорда је мање битно, битно је да играмо добро и побиједимо. Увијек је лијепо бити актер 'Ел класика', мада овај у Мадриду неће ништа одлучити", изјавио је Меси.

 

 

Подсјећамо, Меси је већ бриљирао у "Класику" на "Сантијаго Бернабеу" и то на свом дебију против Мадриђана. Постигао је је три гола,али је меч завршен без побједника 3:3.

Арнетинац је постигао хет-трик и прошле године на "Бернабеу", најбољи је стријелац у историји "Класика". Мадридском клубу је "забио" 21 гол, што га је поставило на врх вјечне листе стријеца, испред легендарног Ди Стефана.

Шта га чини посебним?

Луис Фиго је сасвим сигурно најомраженији играч у историји дуела Реала и Барселоне. Подсјећамо, он је 2000. године прихватио понуду Флорентина Переза и са "Ноу Кампа" преселио на "Сантијаго Бернабеу". Прво гостовање тада већ бившем клубу је било прекинуто двадесетак минута,а на терен је летјела и свињска глава, а играчи гостију су дјеловали преплашено. Барса је тај дерби добила са 2:0, а један од стрелаца био је садашњи тренер Каталонаца, Луис Енрике.

 

 

Фудбалери "краљевског" клуба су 2003. године срушили једну, по њих, неугодну традицију. Они су тада након 20 година неуспјеха савладали Барселону на "Ноу Кампу". За Реал је дебитовао Дејвид Бекам, а њехови саиграчи су славили са 2:1.


Једно је сигурно, љубитељи фудбала, вечерас од 18.00 часова, имаће прилику да уживају у још једном празнику за очи најљепше споредне ствари на свијету.