latinica  ћирилица
25/10/2014 |  10:40 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ - Поступци Суда БиХ угрожавају борбу против корупције

Тужилаштво БиХ најавило је жалбу на укидање притвора осумњиченим у акцијама кодног назива "Месо" и "Гибрaltар" и изразило незадовољство одлукама Суда БиХ да ова лица пусти на одбрану са слободе.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

 
Из Тужилаштва Бих саопштено је да су изненађени изјавама да Суд БиХ није био упознат о доказима и проведеним активностима, јер су обје акције вршене по наредбама Суда БиХ, који је наложио претресе и реализацију активности у којима су ухапшени осумњичени.

Из Тужилаштва подсјећају да је само у акцији "Гибрaltар" било 17 писаних и три усмене наредбе Суда БиХ, а у акцији "Месо" Суд БиХ је већ био одредио и продужио притвор, тако да је јуче сам укинуо своју одлуку.

Тужилаштво БиХ сматра да има довољно доказа за процесуирање осумњичених у оба предмета, који су под истрагом због вишемилионског криминала, а у предмету "Гибрaltар", незаконитости и финансијске малверзације су утврдиле и земље ЕУ - Аустрија и Словенија.

"Сматрамо да се овим дешавањима угрожава борба против корупције и не шаље добра порука грађанима БиХ", истиче се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање једномјесечног притвора ухапшеним у акцији кодног назива "Гибрaltар" и они су пуштени на слободу, потврђено је Срни из Суда БиХ.

У акцији "Гибрaltар" припадници Сипа ухапсили су директора маркетиншке агенције С.В.Р.С.А. Невена Куленовића, Белму Куленовић, Сањина Куленовића, високе руководиоце компаније ХТ "Еронет" Стипу Прлића и Зорана Бакулу, замјеника генералног директора "Пинк БХ" Лајлу Торлак, бившег директора "Мреже плус" Дарка Алексића, директора агенције МИТА Ејуба Кучука и власника агенције "Фабрика" Сенада Заимовића.

Апелационо вијеће Суда БиХ уважило је жалбе адвоката и укинуло притвор браћи Лијановић из Широког Бријега Јерку, Јози и Слави, те Милораду Бахиљу и Мирку Галићу, ухапшенима у акцији "Месо" почетком септембра, потврдила је Срни адвокат браће Лијановић Нада Далипагић.

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ оцијенио је да је став Тужилаштва БиХ поводом укидања притвора осумњиченим у акцијама кодног назива "Месо" и "Гибралтар" забрињавајући, те нагласио да правосудне институције не треба да размјењују мишљење преко медија. 

Радуљ је истакао да постоји сукоб на релацији Агенција за истраге и заштиту БиХ – Тужилаштво БиХ, те Тужилаштво БиХ – Суд БиХ.
"Почело је од предмета `Тешањ` који је зачетник међусобних нетрпељивости између руководилаца Сипе и Тужилаштва БиХ, чији је тренутни исход вођење кривичног поступка под врло чудним околностима против директора Сипе, затим вишемјесечно јавно прозивање између Тужилаштва и Суда БиХ које додатно продубљује сумњу у законит рад правосудних институција на нивоу БиХ", навео је Радуљ.