latinica  ћирилица
25/10/2014 |  11:03 | Аутор: СРНА

Матић: Хрватска ће бити избачена из ЕУ због ратних ветерана

Хрватски министар за питања бораца Предраг Матић изјавио је да ће Хрватска бити прва земља која ће бити избачена из ЕУ због ратних ветерана, чији поступци, као и они у Вуковару, изазивају саблазан у Унији.

Коментаришући протест ратних ветерана у Загребу, који су на таблу ресорног министарства прелијепили натпис "Министарство хрватских бранитеља", Матић каже да овакви поступци, као и они у Вуковару, изазивају саблазан у ЕУ и дипломатском кору.

"Људи су згрожени, констернирани и зато сам провео цијелу годину водећи их по Далмацији и Славонији и приказујући им задруге, друго лице ратних ветерана, оно ведро, свијетло, оптимистично", рекао је Матић за "Вечерњи лист".

Он каже да не може да вјерује да једна милитантна група, након толико година и даље тражи Србе непријатеље, а сада су јој "трн у оку и Хрвати који нису довољно Хрвати".

Матић, чију оставку траже ратни ветерани, истиче да им неће смањивати права, али да им неће ићи "низ длаку".

Хрватски ратни ветерани више дана протестују испред зграде ресорног министарства у Загребу, захтијевајући да министар и његови помоћници поднесу оставку, јер "нису урадили ништа на заштити њихових права и настоје да их изједначе са `агресорима на Хрватску`".

Они су прије неколико дана пред зградом Министарства напали помоћника министра за питања бораца Бојана Главашевића.