latinica  ћирилица
25/10/2014 |  11:07 | Аутор: Независне

Џо Малон, жена са "носом од милион долара"

Џо Малон је жена са можда "најуноснијим" носом на свијету. Заправо, њен нос још зову и "нос од милион долара".

Ријеч је о британској предузетници која уз своје чуло мириса може да створи и најделикатнији парфем, а њене производе користе и војвоткиња од Кембриџа Кејт Мидлтон као и пјевачица и глумица Џенифер Лопез. За веома кратко вријеме ова жена је створила парфемско царство.

Малонова је први парфем под својим именом, 2006. године, продала козметичкој кући "Ест&еацуте;е Лаудер". Иако је ријеч о вишемилионском послу, и сама Џо била је изненађена тим потезом, јер је сматрала да је тако продала и дио себе: "Тек касније сам схватила колико сам себе уложила у све то, првенствено, своје душе."

Пет година касније, покренула је сопствену компанију "Јо Ловес", гдје производе попут мирисних свијећа, уља за купање и парфема продаје богатој клијентели.

Међутим, пут до врха био је све само не лаган и једноставан. Она открива да су неке од највећих препрека на том путу заправо постале њен највећи извор инспирације.

"Ја сам дислексичар и нисам од оних који су способни да се изразе кроз писање или нешто друго. Користим своје чуло мириса, али и очи и руке. То је нешто тако природно за мене. Довољан ми је само један поглед на жену, на њен стил и гардеробу и аутоматски то могу да "преведем" у мирис. Знам тачно који мирис одговара којој жени", каже Џо Малон.

Говорећи о тешком животу, она признаје да се током година сусретала са многим недаћама:

"Напустила сам школу да бих се бринула о болесној мајци. Још као дјевојчица знала сам да сједим у својој соби, гледам кроз прозор и размишљам како не желим да живим такав живот, како не желим да живим од данас до сутра, не желим да стрепим да ли ћу сутра имати шта да једем."

Када је покренула сопствени бизнис, то је за њу био невјероватан успјех.

"Комапнија Џо Малон није била само посао, то је био дио мене, мој најбољи пријатељ. О њој сам некада размишљала и као о свом дјетету. Када сам га продала козметичкој кући 'Ест&еацуте;е Лаудер', и даље сам била емотивно везана за њу. Отишла бих у продавницу и додирнула неки мој производ, који више није био мој, и била сам тако емотивно погођена, да бих бјежала главом без обзира", каже она.

На крају је одлучила да једноставно мора поново да покрене свој посао, само што га је сад назвала "Јо Ловес'. Нјени производи се разликују од других јер представљају скоро невјероватне комбинације састојака, које се уз правилан омјер и мијешање претварају у сензуалне парфеме, а највећа заслуга за то припада њеном чулу мириса, које може да споји и неспојиво.

На питање чиме би се бавила да није ушла у свијет парфема, Џо каже: "Да сам у ситуацији да морам да изаберем неку другу каријеру, онда бих дефинитивно била кувар и радила бих са храном. Обожавам храну и њене различите мирисе. Дакле, и овдје би било примарно чуло мириса, јер сам то једноставно ја."