latinica  ћирилица
25/10/2014 |  13:21 | Аутор: sportske.net

Шта све нисте знали о Роналду и Месију?

Ово су неке мање познате чињенице о двојици најбољих на свијету, о актерима вечерашњег "Ел Класика", Кристијану Роналду и Лионелу Месију
Роналдо и Меси - Фото: AP
Роналдо и МесиФото: AP

 Кренућемо од Кристијана. Да ли сте знали да:

1. Име је добио по Роналду Регану, америчком предсједнику. Али не због тога што је Реган био становник Бијеле куће, већ јер је његов отац волио филмове у којима је глумио прије него што је постао први човјек САД.

2. Роналдо је неприлагођен, то је било прво што су запазили када је стигао са свог острва у фудбалску школу Спортинга. Једном је срушио сто наставнику који га је исмијавао због нагласка. Избацили су га из школе. "Не трпи ауторитет", оцјењивали су га тренери.

3. Роналдов отац је био алкохоличар, преминуо је због проблема са јетром. Многи кажу да није имао никакав утицај на његово васпитање и да Кристијано као очинску фигуру увијек наводи Сер Алекса.

4. Он није волио "седмицу", чак се бунио и желио 28, али је Сер Алекс наредио да преузме митски број у Јунајтеду.

5. На трансфер у Реал пресудно је утицала мајка Долорес коју Роналдо воли највише на свијету. Није се радило о новцу, Долорес је велики навијач Реала, а најважније је да син буде што ближе кући. Кажу и да јој се није допадало друштво које је Кристијано имао у Манчестеру и да је сматрала да ће га у Мадриду лакше контролисати.

6. Иако га многи не воле он је фудбалер који је поклонио највише новца у добротворне сврхе. Често плаћа операције дјеци, а продао је и "Златну копачку" на аукцији како би помогао малишанима Газе. Кажу да је разлог за то што је одрастао у дисфункционалној породици, и што му је брат Уго био наркоман који је успио уз Роналдову подршку да се излијечи.

7. Роналдо има сестре од којих је једна пјевачица у покушају. Жестоко се посвађала са Кристијаном када је жељела да уђе у ријалити "Велики брат". Роналдо сматра да је то продавање интиме.

8. Не пије никада алкохол ни на прославама, погађате због чега.

9. Имао је операцију срца у 15. години и то ласером јер је послије прегледа установљена срчана мана. Да је наставио да игра са том аномалијом било би веома ризично.

10. "Ко да више голова остаће у академији", рекли су Кристијану и његовом другу из екипе Алберту Фантрауу. Алберт је у једној акцији могао да постигне гол, али је додао лопту Роналду и послије меча му рекао да је то правда јер је Кристијано бољи. Алберт није успио у фудбалу, али има све, живи веома добро, захваљујући погађате коме...

Хајде да причамо о Месију. Јесте ли знали да:

1. Рођен је у истом мјесту као Че Гевара, отац Хорхе је радио у челичани, Лео и његова породица су поријеклом из Италије и Меси сениор који је тренирало локални тим клинаца је сањао да ће његов тим заиграти у Серији А, у земљи предака. Породица Меси је имала симпатије за Интер.

2. У 11. години је Леу констатовао поремећај рада хипофизе и преписана терапија коју није спровео. Разлог је што је за љекове било потребно близу 1000 долара мјесечно, новац који нису могли ни да сањају. Тек двије године касније преласком у Барселону био је у прилици да се лијечи. Први уговор је потписао са Чарлијем Рексачем и то на салвети из ресторана, чиме је некадашњи директор желио да покаже Леовом оцу да је спреман да одмах потпише обавезу.

3. Меси је могао да игра за Шпанију јер има пасош од 2005. Тада је дебитовао за Аргентину против Мађара, Маркус Мерк га је искључио на првој утакмици јер је проценио да је лактом ударио противничког играча који га је вукао за дрес. Иначе, Шпанци су и раније покушавали да приволе Леа да игра за младу репрезентацију што га не би обавезивало да коначно изабере Шпанију, али од почетка је био упоран, само Аргентина.

4. Иако је Аргентинац и зна се ко му је највећи противник, он ужива у бразилској музици, највише воли самбу. Земљаци му то не замјерају.

5. Аргентинац је познат као велики вјерник, дан када је упознао земљака Папу сматра за други најзначајнији у животу. То се десило 2013. Иначе, најсрећнији дан му је био када се родио Тијаго 2012. Његов син је већ "социос", али не Барселоне већ аргентинског Њуелса.

6. Лео мрзи да разговара телефоном. Причају да је веома стидљив у контакту са људима, али није познато због чега не воли ову врсту комуникације. Са већином комуницира СМС порукама. Знате ли шта још мрзи? Да гледа снимке утакмица у којима он игра, или емисије о себи.

7. Његов начин радовања, руке и поглед ка небу су у ствари порука баки за коју је био веома везан и која је умрла када је имао 10 година.

8. Лео је одличан кувар, али само када је у питању роштиљ. Да може сваки дан био јео шницле и спремао за најближе пријатеље. Вјероватно знате да му је најбољи пријатељ у свијету фудбала Кун Агуеро са којим је цимер из младе аргентинске репрезентације, иако Кун када су се упознали 2005. није никада чуо за њега. У Барселони најбољи пријатељ му је био Пинто, резервни голман. Сада углавном проводи вријеме са Маскераном.

9. Меси не говори добро каталонски, и избјегава да прича, осим кад је пијан. А то је ријетко, једино када Барса слави титуле. Он са саиграчима прича на шпанском који већина Каталонаца чак боље говори него матерњи.

10. Меси је највећа спавалица на свијету, а за то су криви љекови. Наиме, као млад, када се лијечио од поремећаја, морао је што више да спава јер се тада ћелије регенеришу брже. Та навика му је остала, прича се да спава 12 сати дневно и да практично једино што ради је спавање, играње са Тијагом, ПЕС за који је фанатик и тренинзи...

Колико сте од овога знали?