latinica  ћирилица
29/10/2014 |  17:02 | Аутор: Агенције

Шоља какаоа за боље памћење

Чоколада може да помогне у борби против деменције, тако што повећава проток крви у дјелу мозгa задуженом за памћење, показало је најновије истраживање онлајн часописа "Nature Neuroscience".

Истраживање је показало да кључни састојак у чоколади – какао – може да успори старачко губљење памћења.

Научници вјерују да антиоксиданти из какаоа – флаваноли, могу помоћи људима у 60-им годинама, да имају меморију као особе у 30-им или 40-им.

Студија коју је спровео медицински центар Универзитета „Колумбија“ у Њујорку доказује да се губитак меморије, заједнички проблем који се мучи готово сва старија лица, може ријешити мањим измјена у исхрани.

Експеримент је укључивао 37 волонтера старости између 57 до 69 година, подијељених у двије групе. Једна група је уносила дневно пиће са високом (900 мг) дозом флаванола, а другој је понуђено само 10 мг на дан.

Послије три мјесеца, група која је пила више какаоа показала је знаке бржег и јаснијег препознавања визуелних задатака. Скенирање мозга послије студије показало је више крви у дјелу познатом по генерисању свјежих можданих ћелија.

Међутим, експерти кажу да ово не значи да људи треба да једу више чоколаде, јер је производ који се користи у експерименту пиће произведено од какаоа, тако да је оно што се препоручује – шоља топлог какаоа.

Др Клер Волтон, руководилац истраживања о Алцхајмеровој болести, рекао је: „Ова добро организована, али мала студија показује да антиоксиданти који се налазе у какаоу, могу побољшати когнитивне перформансе тако што повећавају проток крви у одређеном дјелу мозга. Али и даље не знамо да ли тако нешто може да помогне и у када су у питању озбиљније болести мозга као што су деменција и Алцхајмерова болест."