latinica  ћирилица
30/10/2014 |  09:51 | Аутор: Агенције

Неке популарне лијекове је боље узимати ноћу

Многе популарне лијекове – укључујући и статине – боље је узимати ноћу а не ујутро, тврде научници.

Они тврде да би популарни лијекови, попут малих доза аспирина, били знатно ефектнији уколико би вријеме њиховог узимања било усклађено с природним ритмом тијела, преноси „Daily Mail“.

Научници су показали да индивидуалним генима управља унутрашњи часовник тијела и да су више, или мање, активни у одређеним периодима дана.

Они су открили да скоро половина свих гена код мишева ради напорније током двадесетчетворочасовног циклуса од других, а шпиц њиховог дјеловања је прије сумрака и свитања.

Иако је студија спроведена на мишевима, већина мишјих гена има своје “близанце“ код људи. Многи уобичајени лијекови фокусирају се на ове гене и самим тим би требало да буду најефикаснији онда када су гени најактивнији.

Ово је посебно важно када су у питању лијекови попут аспирина, које тијело брзо разлаже.

При том, 119 од 250 лијекова на листи кључних лијекова Свјетске здравствене организације могло би боље да дјелује у одређено вријеме дана.

Иако је потребно још детаљније истраживање, научници већ сада знају да мале дозе аспирина треба узимати ноћу.

На тај начин се старамо да лијек има довољно времена да ради до јутра – када се дешава највећи број срчаних удара. С друге стране, лијек симвастатин, један од најчешће коришћених лијекова за смањење холестерола, такође би требало узимати прије спавања.

То је због тога што овај лијек блокира кључни корак у продукцији холестерола, а ген који стоји иза тог корака је најактивнији ноћу.

Мале дозе аспирина дјелују тако што крв чине мање љепљивом, а постоје истраживања у којима је доказано да се срчани удари дешавају ујутро, тако да би смањење густине крви до јутра могло да спријечи срчане ударе.