latinica  ћирилица
30/10/2014 |  10:00 | Аутор: Вечерње новости

Кичмена мождина може да се обнови

Хирурзи у Пољској, у сарадњи са научницима из Лондона, извели су пионирску терапију трансплатације ћелија из носне шупљине у кичмену мождину, које обнављају ћелије парализованом пацијенту.

Захваљујући пионирској терапији трансплантације ћелија из носне шупљине у кичмену мождину Дарек Фидука (40), који је био парализован од груди наниже, поново хода уз помоћ специјализованих помагала. Лијечење, прво овакво у свијету, извели су хирурзи у Пољској у сарадњи с научницима из Лондона.

У третману су коришћене специјалне (OECs) ћелије које формирају чуло мириса. Ове ћелије омогућавају нервним влакнима да се константно обнављају. У прве двије операције, хирурзи су одстранили такозване мирисне сијалице и посебно узгајали ћелије да би их двије недјеље касније трансплантирали у кичмену мождину.

"Невјероватно је видјети како кичмена мождина може да се регенерише", изјавио је доктор Павел Табаков, који је водио пољски истраживачки тим. "Нешто што је деценијама било немогуће, сада постаје реалност".

Прије лијечења, Фидука је био парализован скоро двије године, а већ послије три мјесеца од трансплантације је примјетио промјене набоље када су се формирали мишићи на његовој лијевој бутини. Шест мјесеци након операције он је могао да начини кратке и привремене кораке уз помоћ шипке за коју се држао и протезе на ногама које му помажу током физикалне терапије. Двије године послије лијечења, он може да хода уз помоћ шеталице. Вратио му се осјећај у бешици, цријевима и дио сексуалне функције.

Професор Гуф Рајзман, шеф неуралне регенерације на Колеџ универзитету у Лондону који је водио британски истраживачки тим рекао је да је успјех овог човјека "импресивнији од оног када је човјек ходао по Мјесецу".