latinica  ћирилица
30/10/2014 |  10:17 | Аутор: Агенције

Нова правила лијепог понашања

Свако би требало да зна правила понашања у друштву, али и да иде у корак с временом, када је ријеч о бонтону.

Нови водич за лијепо понашање британске издавачке куће "Debrett’s" наводи да су телефонски разговори неприхватљиви свуда гдје су присутне и друге особе.

Такође, пушење електронских цигарета, једење у јавном превозу и обарање сједишта у авиону показатељ су лоших манира.

Према стручњацима за манире, потпуно је неприхватљиво јести храну непријатног мириса у затвореним просторијама, попут градског превоза, док вас наношење шминке на јавним мјестима представља као неорганизовану особу.

Представљамо вам неколико савремених правила доброг понашања на јавном мјесту:

Употреба мобилних телефона

"Debrett’s" добија највише питања везаних за мобилне телефоне. Правила су јасна: увијек је непристојно посвећивати више пажње неком уређају, него особи од крви и меса и увијек га треба склонити док имате комуникацију с другом особом.

Такође, обавезно их треба утишати на свим мјестима на којима се захтијева тишина.

Пушење е-цигарета на послу

Електронске цигарете постају све популарније, па многи постављају питање да ли је препоручљиво користити их на радном мјесту. Правила лијепог понашања налажу да их избјегавате на послу, јер могу ометати ваше колеге. Такође, другима ћете можда изгледати као да нисте довољно фокусирани на посао.

Љубљење у знак поздрава

Љубљење није прикладно у многим ситуацијама. Може се толерисати у случају пријатељстава, али никако приликом упознавања. “Ваздушни пољубац“ или пућење усана недалеко од образа, без контакта, сматра се непристојним и безличним.

Ако некога поздрављате пољупцем у образ, нека то буде њежно и без звучних ефеката.

Једење и наношење шминке у превозу

Треба избјегавати и једно и друго. Нарочито је неприхватљиво конзумирање хране непријатног мириса.

Обарање сједишта у авиону

Себично је давати себи простора за протезање, ако особа иза вас због тога не може ни да испружи ноге. Трудите се да останете на сједишту онаквом како је оригинално постављено и не играјте се наслонима за руке.

Препуштање сједишта у јавном превозу

У недавном експерименту доказано је да свега 20 одсто путника лондонског метроа уступа своје мјесто трудницама.

Требало би да путници увијек понуде сједиште трудницама, старијим особама и онима које очигледно имају тешкоће са стајањем. Такође, подједнако је непристојно грубо одбити нечију понуду да сједнете, као и не понудити другом своје мјесто за сједење.

"Blind Copy" у мејловима (BCC)

Ову опцију у слању мејлова треба опрезно користити, јер може заварати примарног примаоца поруке. Умјесто тога, требало би прослиједити мејл трећој особи, која би требало да га посједује, уз кратку поруку о повјерљивости садржаја.

Једење прије него што се сви други послуже

Непристојно је почети с јелом, прије него што су се сви послужили храном. Изузетком се сматра ситуација у којој домаћин или домаћица дају дозволу да се отпочне с јелом.