latinica  ћирилица
30/10/2014 |  14:51 | Аутор: СРНА

СНСД и ХДЗ БиХ договорили формирање власти на нивоу БиХ

Делегације СНСД-а и ХДЗ-а БиХ договориле су данас у Мостару да ће ове двије странке бити осовина власти на нивоу БиХ.

"Кључна питања су ријешена. Треба да се испрофилише представник Бошњака", рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик новинарима након састанка.

Додик је нагласио да партнерство ХДЗ-а БиХ и СНСД-а траје дуги низ година и да ће бити настављено и убудуће, те изразио увјерење да ће сарадња бити успостављена и на ентитетским и на кантоналним нивоима.

Он је најавио да ће сутра у Зворнику са СП-ом и ДНС-ом бити постигнут договор о формирању власти у Републици Српској.

Човић је рекао да је јуче разговарао са замјеником предсједника СДА Бакиром Изетбеговићем, те да вјерује да ће ХДЗ БиХ, СНСД и СДА чинити власт на свим нивоима.

Додик и Човић изразили су увјерење да ће власт на свим нивоима бити формирана у што скорије вријеме и то на нивоу Републике Српске и у кантонима до краја новембра, а на нивоу БиХ до краја године.

Додик: Сарадња СНСД и ХДЗ-а на свим нивоима

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће сарадња СНСД-а и ХДЗ БиХ, осим на нивоу БиХ, бити успостављена и на нивоу ентитета и кантона, а прије свега у Ливањском кантону.

"Кључна питања у нашем партнерству су разријешена. Ми идемо заједно. Код бошњачког народа треба да се испрофилише одређени политички субјект. То је важно да се види кроз формирање власти на нивоу Федерације БиХ. Реално је очекивати да се партнерство које ХДЗ БиХ буде имао са бошњачким странкама у фБиХ одрази и на ниво БиХ", рекао је Додик.

Политички односи између српског и хрватског народа, каже он, ријешени су сарадњом СНСД-а и ХДЗ-а БиХ.

"Партнерство СНСД-а и ХДЗ-а БиХ траје дуги низ година. Оно је изграђено кроз тешка питања и сад се потврђује кроз заједнички наступ на различитим нивоима, а примарно на нивоу БиХ. Наш једини саговорник код хрватског народа у политичком смислу је ХДЗ БиХ", истакао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је рекао да се већ данас може рећи да су основа власти на нивоу БиХ СНСД и ХДЗ БиХ и да ће сарадња ове двије странке бити настављена.

"Ми смо заједно профилисали политике на разним питањима, од питања 'Сејдић-Финци', механизма координације... Питање промјене Изборног закон БиХ намеће се као хитно, јер су и ови избори показали многе недостатке које треба елиминисати. Ми ћемо изградити значајан ниво усаглашених политика у оквиру ових политичких партија, али не на штету трећега", истакао је Додик.

Коментаришући тврдње опозиције у Републици Српској да ће формирати власт и на нивоу Републике Српске и на нивоу БиХ, лидер СНСД-а је рекао да је нормално да опозиција стално претендује на власт, али је она у Српској хронично неуспјешна у томе.

"Увјерен сам да немају потенцијал. Ми ћемо сутра у Зворнику са нашим партнерима из ДНС-а и СП-а дефинисати већину и спријечити било какве спекулације и лажи о пребјезима", нагласио је Додик и изразио увјерење да ће власт у Српској бити брзо формирана.

Предсједник СНСД-а је оцијенио да изјаве новог српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да ће он одређивати ко ће бити легитимни српски представници у институцијама БиХ нису релевантне.

"Младен Иванић јесте формално изабран за члана Предсједништва из РС и сасвим је легитимно да у Српској гласају Хрвати и Бошњаци, али ако Иванић покушава да обезбиједи себи предзнак политички важне личности у име српског народа, морам да кажем да је /кандидат СНСД-ДНС-СП/ Жељка Цвијановић добила 26.000 гласова више у српском гласачком тијелу од Иванића", нагласио је Додик.

Наводећи да поштује избор народа у Српској, Додик је изразио жаљење што Цвијановићева није изабрана за српског члана Предсједништва БиХ, јер има потпуни легитимитет у српском народу. Потврдио је да постоје покушаји дијела међународне заједнице да се утиче на формирање власти у БиХ и заобиђе СНСД.

Он је подсјетио да су прије четири године странци неодговорно поступили када су формирали Владу ФБиХ и дали легитимитет онима који су довели тај ентитет у ситуацију у којој је данас.

Навео је да многи настоје држати лекције домаћим политичарима, попут министра иностраних послова Велике Британије Филипа Хемона који пише колумне о томе да задаћа треба бити пут према Европи, док његова Влада јавно говори да ће провести референдум о изласку из ЕУ.

"Ви градите своје политике, а ми ћемо наше", поручио је Додик.

На питање да ли ће подржати захтјев ХДЗ-а БиХ да у Савјету министара добије мјесто министра иностраних послова, Додик је рекао да и СНСД има размишљања у вези са том позицијом, али да вјерује да неће бити никаквих проблема у постизању договора.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића да би у Савјету министара БиХ више волио видјети Савез за промјене него СНСД, Додик је рекао да би и он, можда, више волио некога другог осим СДА, али да је реалност једно, а жеље нешто друго.

Човић: ХДЗ БиХ, СНСД и СДА треба што прије да формирају власт 

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да вјерује да ће странке побједнице општих избора у БиХ што прије формирати власт, те да ће њену основу чинити ХДЗ БиХ, СНСД и СДА.

Он је рекао да је партнерство СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, које је дуго његовано, настављено и изразио увјерење да ће заједно са СНСД-ом и њиховим партнерима до краја новембра бити формирана власт у Републици Српској и у пет кантона са хрватском већином.

Навео је да је јуче разговарао и са замјеником предсједника СДА Бакиром Изетбеговићем, те да ће идуће семдице бити одржан састанак страначких делегација ХДЗ-а БиХ и СДА како би био постигнут договор, као и са СНСД-ом, и што прије формирана власт.

Човић је најавио и разговоре са предсједницима ДФ-а Жељком Комшићем, СББ-а БиХ Фахрудином Радончићем и лидером ПДП-а Младеном Иванићем.

"Међутим, ми смо врло јасно трасирали којим путем идемо и то ћемо у уторак или сриједу договорити и са СДА и онда идемо убрзано радити и видјети како да усагласимо програме", нагласио је Човић.

Коментаришући изјаве новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да не би требало да се мијеша у избор представника српског народа у институцијама власти у БиХ, Човић је рекао да му не пада на памет да то ради. Он је изразио је наду да ће са Иванићем добро сарађивати у Предсједништву БиХ.

Човић је рекао да нико од представника међународне заједнице од њега није тражио да не иде у коалицију са СНСД-ом или му сугерисао нешто друго.