latinica  ћирилица
30/10/2014 |  15:55 | Аутор: РТРС

Филмови РТРС у конкуренцији за награде ФЕСТЕФ

На 23. Фестивалу телевизијског етнолошког филма ФЕСТЕФ 2014, који у Кучеву почиње 4. новембра, биће приказано 45 филмова који имају етнолошке теме.
Филмови РТРС-а у конкуренцији за награде ФЕСТЕФ-а - Фото: РТРС
Филмови РТРС-а у конкуренцији за награде ФЕСТЕФ-аФото: РТРС

Од 45 филмова, 31 остварење потписују аутори професионалци из Србије и иностранства, док су остали филмови дјела домаћих аматерских стваралаца.

И ове године аутори РТРС-а Мира Лолић - Мочевић, Михајло Орловић и Бранко Лазић ушли су у конкуренцију Фестивала са пет документарних филмова који ће се такмичити за награде.

Оцјењивачку комисију 23. ФЕСТЕФ-а чине Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке, редитељ Ђорђе Кадијевић и етнолог др Слободан Наумовић.

Учествују: РТС, РТВ, ХРТ, РТК, ТВ МОСТ, РТРС...

Организатор 23. ФЕСТЕФ је Центар за културу Кучево, а покровитељи су Министарство културе и информисања Србије и Општина Кучево.

Филмови РТРС који учествују на 23.ФЕСТЕФ у Кучеву:

"КИША САМО ШТО НИЈЕ"

Трајање: 11,48 мин.  Аутор: Михајло Орловић

Киша се спрема. Житељи (Милошева код Челинца) крећу у мобу свом комшији да му помогну да пожање жито прије кише. Уз пјесму и весеље, успијевају да скину љетину са њива и овршу жито.

 "ЗОРА"

Трајање: 20,21 мин.   Аутор: Мира Лолић - Мочевић

Емилија Јанковић рођена је 14.07.1914. године у околини Бањалуке. О животу који траје стотину година причала је савјетујући нас како доживјети стоту.

"ЖИВА ГЛАВА И ВИНКЛ"

Трајање: 22,00 мин.  Аутор: Бранко Лазић

Прича о незапамћеним поплавама које су маја 2014. године погодиле град Добој. Људи су на улице избацивали своје потопљене ствари, успомене, прошлост и наду...

"ТАКО ЈЕ БИЛО"

Трајање: 22,39 мин.  Аутор: Мира Лолић - Мочевић

Свједочење о страдању становника Млаке, малог српског села на обали Саве, у непосредној близини Јасеновца у Другом свгетском рату, испричане кроз сгећање данас старца, а 1942. године десетогодишњег дгечака.

"МАШАЛАЊЕ"

Трајање: 13,00 мин.  Аутор: Михајло Орловић

У селима испод Витороге у јањском крају, младићи уочи Петровдана припремају машале. На пропланку пале ватру и машале с којима се боре. Побједник је онај чија се машала не угаси или не распадне.